V Jeruzaleme zabíjal kamión, vodič vrazil do skupinky vojakov

TA3 ČTK TASR
8.1.2017 13:10

Vodič kamiónu v Jeruzaleme vrazil do skupiny vojakov. Štyria prišli o život a ďalších asi 15 utrpelo zranenia.

Podľa izraelských médií bol páchateľ na mieste zastrelený. Hovorca jeruzalemskej polície vyhlásil, že išlo o teroristický útok. Vodič si ako miesto pre útok vybral promenádu Armon Hanaciv na juhu mesta.

V plnej rýchlosti napálil do skupiny vojakov, ktorí práve vystupovali z autobusu. Podľa očitých svedkov potom ešte cúval v zjavnej snahe prejsť čo najviac ľudí, aby bol nakoniec zlikvidovaný.

Médiá zverejnili fotku predného skla vozidla, ktoré riadil, s mnohými priestrelmi. "Je to teroristický útok," povedala v rozhlase hovorkyňa polície s tým, že na zemi ležali roztrúsené tela. Polícia oficiálne incident takto zatiaľ nekvalifikovala. Medzi mŕtvymi sú tri ženy a muž, všetci vo veku okolo 20 rokov.

Podľa šéfa polície Roniho Alšeicha pochádzal páchateľ z arabskej štvrti východného Jeruzalema a býval prakticky neďaleko miesta činu. Doteraz nebol v hľadáčiku polície. Alšeich povedal novinárom, že nemôže vylúčiť, že sa útočník nechal inšpirovať podobným incidentom v decembri na vianočnom trhu v Berlíne, kde iný páchateľ zabil kamiónom 12 ľudí.

jeruzalem-kamion-utok-1140-px-sita-ap_0a000002-56af-52aa.jpg

"Je samozrejme možné, že bol ovplyvnený sledovaním televízie, ale je ťažké sa dostať do hlavy každého jednotlivca a stanoviť, čo ho podnietlilo. Niet ale pochýb o tom, že tieto veci majú vplyv," povedal Alše.

Incident podľa všetkého súvisí s viac ako rok trvajúcou sériou násilných útokov Palestínčanov na Izraelčanov, ktorých sa páchatelia väčšinou dopúšťajú nožmi. Niekoľkokrát už však bolo ako zbraň použíté vozidlo. Od októbra pri podobných incidentoch už prišlo o život viac ako 230 Palestínčanov a 40 Izraelčanov.ä

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že všetko nasvedčuje tomu, že útočník podporoval Islamský štát. Podľa webu denníka Times of Israel sa tak vyjadril pri návšteve miesta útoku. "Vieme, že tu máme sériu útokov a mohla by tu byť medzi nimi súvislosť. Od Francúzska po Berlín, a teraz v Jeruzaleme," povedal Netanjahu. Zároveň povedal, že polícia štvrť uzavrela a vykonáva v nej "akcie", o ktorých nechcel povedať bližšie podrobnosti. Podľa všetkého úrady pátrajú po príbuzných a priateľoch útočníka.

Útok oslavovalo radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy. Jeho hovorca Fauzi Barhúm hovoril podľa agentúry Reuters o požehnanom hrdinskom čine namierenom proti izraelskej okupácii a zločinom Izraelčanov proti Palestínčanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok