Bombový útok neďaleko tureckých hraníc zabil desiatky civilistov

TA3 ČTK
7.1.2017 13:32

Najmenej 43 ľudí, prevažne civilistov, prišlo o život pri mohutnom výbuchu na severe Sýrie. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia, informovali agentúry a exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva.

Explózia kamióna s cisternou

Medzi obeťami atentátu na rušnom trhovisku v meste Azáz pri hranici s Tureckom, ktoré ovládajú umiernení povstalci, je tiež najmenej šesť rebelov. Ďalšie telá sú natoľko zuhoľnatené, že ich nie je možné zbežne identifikovať, uviedla agentúra AFP.

Podľa agentúry Reuters explodoval kamión s palivovou cisternou. Turecká súkromná agentúra Dogan uviedla, že vybuchla bomba nastražená vo vozidle a že za útok môže radikálny Islamský štát. Ten sa ale zatiaľ k atentátu neprihlásil.

Turecká štátna agentúra Anadolu s odvolaním sa na lekárske zdroje hovoria dokonca o 60 mŕtvych a viac ako 50 zranených. Skoro polovica zo zranených bola prevezená do nemocnice v blízkom tureckom Kilise.

Boje neďaleko Damasku

V Sýrii sa umieralo v posledných 24 hodinách aj inde. Turecká armáda oznámila, že v bojoch usmrtila 21 islamistických povstalcov. Najmenej deväť ľudí, vrátane dvoch civilistov, zahynulo v bojoch neďaleko Damasku.

Podľa SOHR strety medzi silami vládnuceho režimu prezidenta Asada a povstalcami pokračovali v údolí Wádí Baradá, ktoré je hlavným zdrojom pitnej vody pre hlavné mesto a jeho okolie, upozornila SOHR. Boje stáli život dvoch civilistov a siedmich vojakov.

Dvadsať osôb utrpelo zranenia. Obyvatelia Damasku pociťujú závažný nedostatok vody od 22. decembra. Režim obviňuje rebelov z kontaminácie vody naftou. Povstalci naopak tvrdia, že vodovodnú sústavu poškodilo bombardovanie zo strany vládnych síl. Od 30. decembra panuje prímerie medzi sýrskou vládou a umiernenými povstalcami, ktoré sprostredkovali Rusko, Turecko a Irán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok