Humanitárna kríza alebo bežné komplikácie? Britské zdravotníctvo rieši nedostatok služieb

TA3 TASR
8.1.2017 10:01

Britské zdravotníctvo sa nachádza v hlbokej humanitárnej kríze, ktorá si vyžaduje pomoc Červeného kríža pri preprave pacientov. Informoval o tom samotný Červený kríž.

Humanitárna kríza alebo bežné komplikácie? Britské zdravotníctvo rieši nedostatok služieb
SITA/AP

Premiérka nereagovala

Národná zdravotná služba vznikla v roku 1948 a pre mnohých Britov je zdrojom pýchy, keďže zdravotná starostlivosť v ich krajine je prístupná všetkým občanom - od narodenia až po smrť. Škrty v rozpočte, starnúce obyvateľstvo a rastúce potreby v zdravotníctve však spôsobili, že mnohé nemocnice v posledných rokoch - najmä počas zimy - nedokážu zabezpečiť dostatočné služby pre prevoz svojich pacientov.

NHS tieto tvrdenia Červeného kríža odmieta a ministerstvo zdravotníctva dodalo, že na pomoc nemocniciam vyčlenilo ďalších 400 miliónov libier. Opozičná Labouristická strana však vyzvala premiérku Theresu Mayovú, aby podnikla kroky, ktorými by sa riešil problém nedostatočných služieb pre pacientov a zlyhania NHS. Mayovej tlačová služba na túto výzvu nereagovala.

Povolali dobrovoľníkov

Kým Červený kríž už povolal dobrovoľníkov a vyzval svojho partnera, výrobcu áut Land Rover, aby prenajal autá na prevoz pacientov, vedenie NHS tvrdí, že úroveň poskytovaných služieb nie je správne prirovnávať k humanitárnej kríze.

"Dopyt je vyšší než obvykle a personál je pod tlakom," vysvetlil riaditeľ NHS pre Anglicko Keith Willett. Ministerstvo zdravotníctva sa bráni, že "zima je vždy pre NHS náročným obdobím". Dodalo tiež, že na podporu personálu "zaviedlo tento rok komplexné plány skôr než inokedy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok