V Pobreží Slonoviny sa vzbúrili vojaci, žiadajú finančnú odmenu

TA3 ČTK
6.1.2017 14:27

V druhom najväčšom meste Pobrežia Slonoviny Bouake vojaci odzbrojili policajtov a obsadili vstupy do mesta. Bola počuť streľba z ručných i ťažkých zbraní.

V Pobreží Slonoviny sa vzbúrili vojaci, žiadajú finančnú odmenu
SITA/AP

Obchody a školy zostali zatvorené

Podľa AFP sa jedná o vzburu bývalých rebelov, ktorí boli prijatí do armády a požadujú, aby každý z nich dostal finančnú odmenu 7600 eur a dom. Vzbura sa podľa úradov už rozšírila do ďalších miest. Nie sú hlásené žiadne zranenia.

"Vojaci zaútočili na najmenej dve budovy a spravili barikády v centre mesta. Zablokovali všetku dopravu. Vojaci zaujali postavenie na niekoľkých strategických križovatkách mesta a jazdia v policajných autách," uviedol z miesta dopisovateľ AFP.

Streľba sa začala okolo 03:00 SEČ. Terčom útoku sa stalo aj policajné riaditeľstvo. V Bouake zostali zatvorené všetky obchody a školy. "Mal som naozaj strach. Myslel som si, že prídu k môjmu čerpadlu a vezmú si zadarmo pohonné hmoty, ako to v podobných prípadoch spravidla robia," povedal Koffi Raphaël, ktorého čerpacia stanica je blízko vojenského tábora, kde zaznela streľba z ťažkých zbraní.

Odmietli politické motívy

Úrady niekdajšej francúzskej kolónie v západnej Afrike oznámili, že vzbura sa rozšírila aj do miest Daloa a Korhogo. "V meste Daloa pochodujú ťažko vyzbrojení vojaci, bezpečnostné sily opustili svoje posty," povedal agentúre AP jeden z miestnych obyvateľov.

Bouake je bývalou baštou rebelov, z nich mnohí vstúpili v roku 2009 do vládnych ozbrojených síl po tom, čo v roku 2007 s vládou podpísali mierovú dohodu. Vojaci z radov bývalých vzbúrencov vyvolali už v novembri 2014 vlnu protestov, ktoré sa rozšírili do Abidjane a ďalších miest.

Ich hovorca vtedy odmietol akékoľvek politické motívy. Tvrdil, že dôvodom nespokojnosti je skutočnosť, že vláda vojakom dlhuje žold za niekoľko rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok