Počas veľkej vzbury v brazílskej väznici zahynuli desiatky ľudí

TA3 ČTK TASR
2.1.2017 16:22

Najmenej 60 trestancov zahynulo počas vzbury vo väznici v meste Manaus na severozápade Brazílie. Bezpečnostné zložky nevylúčili, že v nápravnom zariadení nájdu ešte ďalšie obete bojov medzi znepriateľenými gangami.

Odťali im hlavy

Vzbura v metropole brazilského štátu Amazonas sa začala už v nedeľu večer miestneho času. Kontrolu nad zariadením sa väzenskej službe podarilo obnoviť v pondelok ráno. Podľa polície odťali hlavy prinajmenšom šiestim väzňom. Počas nepokojov zajali väzni dovedna 12 strážcov a 74 ďalších trestancov. Z väzenia stihlo utiecť okolo 90 trestancov.

Ide najkrvavejšiu väzenskú vzburu v Brazílii od roku 1992, kedy si nepokoje vo väznici Carandiru v meste Sao Paulo vyžiadali dovedna 111 životov. K nepokojom menšieho rozsahu došlo vo viacerých brazílskych väzniciach aj v uplynulom októbri, kedy v priebehu jediného týždňa zahynulo 18 väzňov.

Nedostatok personálu

K podobným incidentom však v brazílskych väzniciach došlo aj vlani v októbri. Vzbury vtedy spôsobili zvady medzi dvoma najväčšími zločineckými gangmi v krajine, ktoré od minulého roka súperia o vládu nad viacerými väzenskými komplexmi.

Zločinecké gangy sú v tejto krajine dobre organizované a dokonca aj ich väznení členovia sú medzi sebou zvyčajne schopní komunikovať prostredníctvom mobilných telefónov, čo výrazne prospieva obchodovaniu s drogami vo väzniciach. Odborové hnutia zamestnancov väzníc sa zároveň dlhodobo sťažujú na veľmi nízke personálne stavy.

Témy: Brazília Manaus
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok