Pred tureckým súdom vybuchla bomba, dvoch útočníkov zastrelili

TA3 ČTK
5.1.2017 15:20

Pred súdnou budovou v západotureckom Izmire vybuchlo vozidlo naložené trhavinami. Explózia zabila najmenej dvoch ľudí, minimálne piati sú zranení. Do stretu s políciou sa dostali traja útočníci, dvoch už policajti údajne zastrelili. Tretí je na úteku.

Streľba už pred výbuchom

K útoku došlo pri vchode do budovy súdu v izmirskej štvrti Bayrakli, ktorá je určená pre sudcov a prokurátorov. Starosta štvrte Hasan Karadag potvrdil, že v aute bola umiestnená bomba. Podľa guvernéra provincie Izmir Erola Ayyildiza patrilo zrejme útočníkom ešte ďalšie auto, ktoré pyrotechnici odpálili pri kontrolovanej detonácii.

Kým turecké médiá spočiatku informovali, že k streľbe došlo až po explózii, podľa guvernéra sa polícia s útočníkmi stretla už pred výbuchom. "Konflikt vypukol po tom, čo naši policajti chceli zastaviť vozidlo na kontrolnom stanovišti pred súdnou budovou v Bayrakli. Počas tohto stretu odpálili teroristi bombu vo vozidle, zatiaľ čo sa snažili utiecť," uviedol Ayyildiz.

Zakázaná kurdská strana

Muži boli podľa guvernéra ozbrojení samopalmi a granátmi. Doterajšie dôkazy naznačujú, že išlo o členov zakázanej Strany kurdských pracujúcich, uviedol Ayyildiz.

Na televíznych záberoch z miesta činu bolo vidieť hustý dym a plamene. Oheň sa podľa CNN Türk už podarilo uhasiť. Obete útoku sú najmenej dve, prvou je policajt, ​​druhou zamestnanec súdu. Obaja podľa agentúry AFP zahynuli pri explózii. Zranenie podľa izmirského guvernéra utrpelo päť ľudí, niekoľko z nich je v kritickom stave. Starosta Karadag hovoril o najmenej desiatich mŕtvych.

Turecké úrady na prípad uvalili informačné embargo. Izmir je po Istanbule a Ankare tretím najväčším tureckým mestom. Veľké teroristické útoky sa mestu na rozdiel od oboch väčších metropol zatiaľ vyhýbali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok