Turecko pozná totožnosť atentátnika, ktorý útočil v Istanbule

TA3 ČTK
4.1.2017 16:40

Turecká polícia pozná totožnosť atentátnika, ktorý v nočnom klube v Istanbule zastrelil 39 ľudí. Muži zákona pri raziách zatkli 27 ľudí. Prezident Erdogan vyhlásil, že atak mal Turkov vzájomne rozoštvať.

Útočník je stále na slobode

Turecko pozná totožnosť muža podozrivého zo spáchania novoročného teroristického útoku na istanbulský klub Reina. Uviedol to minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Útočník, ktorý zastrelil 39 ľudí, zostáva však stále na úteku. V súvislosti s atentátom turecká polícia zadržala 27 osôb v západotureckém meste Izmir.

"Totožnosť osoby, ktorá vykonala útok v štvrti Ortaköy sme určili," uviedol minister zahraničia. Detaily o podozrivom ale neposkytol.

Cieľom Teroristického útoku bolo podľa Erdogana "rozdeliť spoločnosť" a poškodiť turecké hospodárstvo. Turecko ale nesmie na hru teroristov pristúpiť a musí si zachovať chladnú hlavu, dodal prezident v prvom verejnom vystúpení od novoročného útoku. Turecké vojská, ktoré sú podľa neho hlavnou silou v boji proti radikálom z Islamského štátu, budú aj naďalej bojovať proti teroristom v Sýrii.

Útok má znaky výcviku

Minister pre európske záležitosti Ömer Çelik uviedol, že páchateľ atentátu v Istanbule postupoval "vysoko profesionálne" a "chladnokrvne" a že je útok svojím prevedením podobný tým z parížskeho klubu Bataclan a z redakcie francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo. Podľa neho strelec zjavne absolvoval výcvik "na Blízkom východe".

Turecké médiá s odvolaním sa na bezpečnostných expertov už v utorok uviedli, že išlo v prípade strelca zrejme o profesionála so skúsenosťami z bojov. Mohol podľa nich absolvovať výcvik v Sýrii. Už predtým sa objavili informácie, že zrejme pochádza zo strednej Ázie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok