Euro je tu už pätnásť rokov, spoločná mena vznikla v dvoch fázach

31.12.2016 13:43

Obyvatelia 12 štátov z Európskej únie pred 15 rokmi, prvého januára 2002, privítali jednotnú menu euro v hotovostnom styku. V Nemecku, Francúzsku, Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Írsku, Fínsku, Rakúsku, Taliansku, Španielsku, Portugalsku a Grécku sa od tohto dňa začalo platiť eurom.

Euro je tu už pätnásť rokov, spoločná mena vznikla v dvoch fázach
TASR

Prvá bola virtuálna mena

Spoločná mena vznikla v dvoch fázach. Prvou bolo zavedenie virtuálnej meny na bezhotovostné platby a účtovné účely, pričom staré menové jednotky sa aj naďalej používali na hotovostné platby a boli vnímané ako "čiastkové jednotky" eura.

V druhej fáze dostalo euro fyzickú podobu bankoviek a mincí, ktoré boli uvedené do obehu v tento deň. Zavedením eura do hotovostného styku sa zavŕšil proces budovania menovej a hospodárskej únie, ktorý sa začal v roku 1999.

Jednotnú menu privítali obyvatelia 12 európskych štátov veľkolepými oslavami. Ako celkom prví sa z eura tešili obyvatelia francúzskeho zámorského departementu La Réunion v Indickom oceáne. Jednotná mena tu začala platiť vďaka časovému posunu už o 21. hodine SEČ (stredoeurópsky čas) 31. decembra 2001. Éra eura v Grécku a Fínsku nastala o 23. hodine SEČ 31. decembra 2001.

Predstavenie na stene ECB

V Grécku nahradilo euro drachmu, ktorá platila od roku 1833 a bola tak najstarším platidlom eurozóny. Presne o polnoci SEČ 31. decembra 2001 sa naplno rozprúdil euroošiaľ v Nemecku, Francúzsku, Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Rakúsku, Taliansku a Španielsku.

V nemeckom Frankfurte nad Mohanom pred sídlom Európskej centrálnej banky oslavovali zavedenie eura tisíce ľudí. Asi 100-metrovú stenu výškovej budovy ECB využili umelci na predstavenie všetkých dvanástich krajín eurozóny. O 1.00 h SEČ 1. januára 2002 nastúpilo euro aj v Írsku a Portugalsku.

Európska komisia 7. januára 2002 v Bruseli oznámila, že prvý týždeň spoločnej európskej meny euro bol úspešný a na jeho konci prebiehali v novej mene takmer dve tretiny všetkých hotovostných platieb vo všetkých 12 krajinách eurozóny. Slovensko nahradilo svoju slovenskú korunu eurom 1. januára 2009. Európska rada schválila jeho vstup do eurozóny 8. júla 2008.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok