Nový rok privítame neskôr, môže za to priestupná sekunda

TA3 ČTK
31.12.2016 11:20

Nový rok 2017 sa oficiálne začne o sekundu neskôr, a to vďaka priestupnej sekunde, o ktorú sa končiaci rok predĺži. Dôvodom takýchto úprav, s ktorými sa začalo v roku 1972, je zjednotenie koordinovaného svetového času.

Nový rok privítame neskôr, môže za to priestupná sekunda
SITA/AP

Koordinácia svetového času je založená na zosúladení mimoriadne presných atómových hodín s menej disciplinovaným astronomickým časom. Rotácia Zeme je totiž nepravidelná a spomaľuje sa, takže vzniká rozdiel medzi oboma časmi. Vďaka priestupnej sekunde tento rok skončí až o 23:59:60 a nie o 23:59:59, až potom nastane prvý január 00:00:00.

Končiaci rok 2016 je zároveň rokom priestupným, takže bude dlhší o jeden deň a jednu sekundu oproti bežnému roku. Priestupná sekunda bola od roku 1972 pridaná už 26. raz. Stáva sa to vtedy, keď rozdiel medzi UTC a astronomickým časom dosiahne hranicu, ktorou je odchýlka 0,9 sekundy.

Naposledy sa priestupná sekunda objavila vlani v júni, predtým v júni 2012. V roku 1972 rok predĺžili hneď o dve sekundy: prvýkrát v júni a druhýkrát v decembri. Dvojsekundová oprava v jednom roku odvtedy nenastala. Priestupná sekunda nemá pre každodenný život ľudí praktický význam, problémy však môže pôsobiť technike závislej na presnom meraní času. Týka sa to napríklad serverov či navigačných systémov.

Témy: Nový rok
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok