Silvester ONLINE: Začal sa rok 2017, jeho príchod oslavuje celý svet

TA3 TASR SITA ČTK
31.12.2016 10:00

Rok 2016 je za nami. Jeho príchod oslavovali ľudia po celom svete. V Bratislave sa zišli tisícky ľudí, mesto privítalo rok 2017 ohňostrojom. Príchod nového roka sme s vami sledovali online.

Silvester ONLINE: Začal sa rok 2017, jeho príchod oslavuje celý svet
SITA/AP

Online sledovanie je ukončené

1:35 Mŕtvych v tureckom klube budú zrejme desiatky, hlási britský Guardian.

1:30 V nočnom klube v tureckom Istanbule vyčíňali militanti. Viac sa dozviete tu.

00:45 Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ihneď po príchode nového roka informoval o silvestrovských oslavách a smerovaní mesta v roku 2017.

00:43 Bratislava privítala rok 2017 za melódie Straussovho valčíka, ktorý znel počas slávnostného ohňostroja. Na Hviezdoslavovom námestí sa zišli tisícky ľudí. Priamo na mieste boli na naši kolegovia.

00:00 Šťastný nový rok 2017!

23:23 Rozlúčka s končiacim sa rokom prebieha zatiaľ v hlavnom meste bez problémov. Potvrdili to organizátori osláv. Podľa Ivety Kešeľákovej z bratislavského magistrátu oslavy doteraz nič nenarušilo. „Ich priebeh je zatiaľ pokojný,“ informovala. Ľudia sa podľa nej zabávajú najmä na Hviezdoslavovom námestí.

Bezproblémový priebeh osláv potvrdil aj Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. „V Bratislavskom kraji sme do 21.00 h nezaznamenali žiaden úraz spôsobený pyrotechnikou,“ informoval. V Bratislave je podľa nového všeobecne záväzného nariadenia prísne zakázané akékoľvek používanie voľne dostupnej pyrotechniky.

22:52 Pozrite si aktuálnu silvestrovskú atmosféru z hlavného mesta.

22:51 Polnoci sa nevedia dočkať ani Košičania. Hlavný program sa na Hlavnej ulici začal o 20-tej hodine. Nočné ulice však najviac ľudí zaplní až s blížiacou sa polnocou.

22:50 Nový rok privítali už aj v Moskve. Dejiskom silvestrovských osláv sa opäť stalo Červené námestie. To je zaradené do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V minulosti sprevádzali oslavy silné mrazy. Tento rok počasie zábavu zrejme neprekazí, teplota v Moskve sa pohybuje okolo nuly.

moskva_0a000002-3651-87c4.jpg

22:20 V nemeckom Kolíne platia prísne bezpečnostné opatrenia. Aj takto to vyzerá v uliciach.

kolin_0a000002-20df-b9db.jpg

21:40 Oslavy na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sú už v plnom prúde. O aktuálnom dianí nás informovali kolegovia Lucia Lukušová a Peter Hlávek.

21:37 Pompéznymi oslavami a veľkolepými ohňostrojmi privítali rok 2017 aj v Dubaji. Ohňostroj odpálili z najvyššej budovy sveta - Burdž Chalífa, ktorá meria 828 metrov. Oslavy však sprevádzajú aj prísne bezpečnostné opatrenia. Minuloročné silvestrovské oslavy v Dubaji totiž poznačil masívny požiar jedného z mrakodrapov.

19:05 Silvestrovské oslavy sa už rozbehli aj v našom hlavnom meste. V Bratislave je tento rok centrom zábavy Hviezdoslavovo námestie, kde sú aj naši kolegovia Lucia Lukušová a Peter Hlávek. Tí nás budú počas celého večera informovať o aktuálnom dianí.

18:46 V Európe sa začne písať rok 2017 až o niekoľko hodín. Polícia na celom kontinente posilnila hliadky, aby zabránila prípadným útokom. Týka sa to aj Prahy, kde sú v uliciach stovky policajtov vrátane pyrotechnikov so psami. Na rok 2017 si najdlhšie počkajú na Bakerovom a Howlandovom ostrove. V tejto oblasti neobývaných tichomorských atolov pod správou USA nastane polnoc až v nedeľu o 13:00 SEČ. Polnočné oslavy po celom svete tak kvôli časovým posunom potrvajú dlhšie ako 24 hodín.

17:28 Z príchodu nového roka sa tešia už aj v Hongkongu. Nebo nad metropolou osvetlil obrovský ohňostroj. Tisíce ľudí ho prišli sledovať do slávneho prístavu Victoria. V rámci osláv bude Hongkong hostiť živú street party s mnohými umelcami. Príchod roka 2017 oslávili už aj v Pekingu, Manile a Singapure.

singapur_0a000002-df0a-6373.jpg

16:43 Rok 2017 privítali už aj v Tokiu. Ohňostroju, ktorý v centre metropoly sledovali tisíce ľudí, predchádzal obrad v známej svätyni Meidži, pri ktorom sa kňazi modlili za šťastný rok 2017. V Tokiu trvajú oslavy nového roka sedem dní. Začali sa už 29. decembra a skončia sa 4. januára. Tradíciou je takisto rozoznievanie zvonov po celej krajine. Tie majú zaistiť, že nový rok bude úspešný.

14:15 Najväčšie austrálske mesto Sydney privítalo nový rok 2017 tradične veľkolepými oslavami. Oslavy vyvrcholili o polnoci miestneho času (14.00 h SEČ) veľkolepou svetelnou šou a ohňostrojom, na ktorý použili sedem ton pyrotechniky a stál v prepočte približne 4,7 milióna eur. Vrcholom osláv boli pocty hudobníkom Princovi a Davidovi Bowiemu, ktorí zomreli tento rok.

austr2_0a000002-ba32-18f8.jpg

12:43 Veľkolepým ohňostrojom v najväčšom meste Aucklande sa o 12:00 SEČ so starým rokom rozlúčil Nový Zéland. V rovnakom okamihu začali rok 2017 písať tiež na Fidži.

new-zealand_0a000002-9e93-e0b9.jpg

11:30 V tichomorských ostrovných štátoch Samoa, Kiribati a Tonga sa už píše rok 2017. So starým rokom sa ich obyvatelia rozlúčili o 11:00 SEČ.

Medzi prvými oslavuje Samoa príchod nového roku ešte len krátko. Medzinárodnú dátovú hranicu prešla "papierovo" až v závere roka 2011, aby sa priblížila hlavným obchodným partnerom Austrálie a Nového Zélandu.

10:45 Silvestrovské oslavy v hlavnom meste sa dnes začnú o 18.00 h. Centrálnou zónou silvestrovských osláv bude tento rok Hviezdoslavovo námestie.

"Rozhodli sme sa vyskúšať nový koncept a sústrediť zábavu na jedno miesto. Voľba padla na Hviezdoslavovo námestie. Odtiaľ je to už len na skok k Dunaju, odkiaľ odpálime veľkolepý ohňostroj vo forme audiovizuálnej šou, ktorá sa, verím, stretne s veľkým ohlasom," informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Novinkou bude i nadrozmerná svetelná časomiera na Námestí Ľudovíta Štúra, ktorá bude odrátavať záverečné sekundy roka 2016 a aj interaktívny digitálny ohňostroj na Hlavnom námestí. Návštevníkov budú zabávať Cigánski diabli a tešiť sa tiež môžu na diskotéku. Fungovať bude aj klzisko na Hviezdoslavovom a Primaciálnom námestí.

 

10:20 Oslavy Silvestra v centre Prešova sa začnú o 22.00 h pri Južnom parku. So zábavou pod holým nebom súvisí aj vytlačenie cestnej dopravy z Hlavnej ulice. Úplná uzávera pre všetky motorové vozidlá do historického jadra mesta bude platiť štyri hodiny – od 22.00 h silvestrovskej noci do 02.00 h Nového roka.

Z centra mesta budú odklonené aj nočné linky mestskej hromadnej dopravy. Z technických dôvodov budú v meste od dnešného popoludnia vyradené z prevádzky automaty na cestovné lístky. Dopravný podnik mesta preto odporúča cestujúcim, aby si jednorazové lístky zabezpečili vopred. Automaty opäť spustia od 1. januára v dopoludnia.

V Prešove počas silvestrovskej noci posilnia policajné hliadky na celom území mesta, hlavne však v jeho centre, kde bude najväčšia koncentrácia občanov.

10:00 Hornonitrania privítajú nadchádzajúci rok na námestiach. Viaceré samosprávy na posledný deň tohto roka pripravili ohňostroje, v Prievidzi si budú môcť záujemcovia pochutnať aj na zabíjačkových špecialitách.

Tradičnú silvestrovskú zabíjačku budú môcť Prievidžania a návštevníci mesta zažiť na Námestí slobody od 9.30 h do 13.00 h, hudobným hosťom počas dňa bude i skupina Trios. Informovala o tom Nina Rusková z Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi, ktoré program zabezpečuje. "Chýbať nebude ani Silvester na námestí, ktorý sa začne od 22.00 h a potrvá až do 2.00 h nasledujúceho dňa. Hrať a zabávať bude verejnosť hudobná skupina One Reason a DJ a moderátor Kajo. O polnoci sa môžu malí i veľkí tešiť na hudobný ohňostroj a diskotéku," doplnila.

Hudobný, ale i zábavný program na Námestí SNP pripravila na posledný deň v roku aj samospráva Partizánskeho. Silvester v meste sa začne o 22.30 h, uviedla radnica na oficiálnej stránke mesta. V rámci programu vystúpi hudobno-zábavné zoskupenie Traja z raja, chýbať nebude ani silvestrovský ohňostroj a polnočná zábava s DJ Jurom.

Námestie Ľudovíta Štúra bude zase dejiskom novoročných osláv v Bánovciach nad Bebravou. "Pripravili sme tradičný príhovor primátora, prípitok s občanmi a reprodukovanú hudbu," povedal hovorca mesta Miroslav Schlesinger. Ohňostroj v réžii samosprávy bude chýbať. "V Bánovciach nad Bebravou je skôr zvykom, že ohňostroj zabezpečia občania z blízkych sídlisk," doplnil.

Nový rok budú na svojich námestiach vítať podľa webových stránok miest aj obyvatelia Novák či Bojníc, v Handlovej zase obnovia tradíciu silvestrovských zábav v miestnom dome kultúry.

9:50 Na bezpečnosť a dodržiavanie verejného poriadku bude počas silvestrovských osláv v hlavnom meste dohliadať zvýšený počet štátnych i mestských policajtov. V historickej časti Bratislavy, ktorá bude zároveň centrom osláv, polícia avizuje i sprísnenie bezpečnostných opatrení.

Hovorca Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Michal Szeiff informoval, že v službe budú policajti všetkých zložiek - poriadkovej, dopravnej aj kriminálnej polície. Hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva uviedol, že zvýšená pozornosť sa v prípade ich hliadok nebude týkať iba centra mesta, ale dotkne sa aj mestských častí vo všetkých bratislavských okresoch. "V rámci výkonu služby budú hliadky dohliadať na dodržiavanie platných VZN - teda aj na zákaz používania zábavnej pyrotechniky na území hlavného mesta," uistil Pleva.

Upozornil, že v prípade priestupku môžu policajti uložiť na mieste blokovú pokutu do výšky 33 eur, sankcia sa v správnom konaní môže vyšplhať až do výšky 500 eur. O zákaze používania zábavnej, voľne predajnej pyrotechniky na území Bratislavy, vrátane silvestrovskej noci, rozhodli na konci septembra mestskí poslanci prijatím všeobecne záväzného nariadenia, ktoré nadobudlo účinnosť od 1. novembra.

Predstavitelia polície upozornili tiež na to, že pri vstupe do historického centra budú organizátori vykonávať preventívne kontroly osôb. "Vstup nebude umožnený osobám zjavne pod vplyvom alkoholu či iných omamných a psychotropných látok. Cieľom preventívnych kontrol bude zabrániť tomu, aby návštevníci neprinášali sklenené fľaše, rôzne tyče a zábavnú pyrotechniku, ktorou by mohli ohroziť ostatných oslavujúcich v uliciach mesta," vysvetlil hovorca štátnej polície Szeiff.

Návštevníkom osláv odporúčal, aby vo zvýšenej miere dávali pozor na to, že ich môžu okradnúť vreckoví zlodeji.Pripomenul tiež, že ani počas osláv nebude polícia tolerovať u vodičov jazdu pod vplyvom alkoholu či iných návykových látok.

9:00 Hluk z delobuchov a ohňostrojov ruší zvieratá vo voľnej prírode. Ľudia by preto mali Silvester tráviť ohľaduplne, radí organizácia Ochrana dravcov na Slovensku. Nie jeden raz sa podľa nej stalo, že pre pyrotechniku uhynuli desiatky či stovky vtákov.

Namiesto nej treba zvoliť prskavky alebo sviečky. "Ak sa človek pyrotechniky nedokáže vzdať, možno siahnuť po takej, ktorá má z hľadiska hlučnosti a svetelných efektov malý dosah, treba sa riadiť návodom na použitie, pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov," povedal Jozef Chavko z RPS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok