Politici vyzvali Úniu na zrušenie voľného pohybu osôb v rámci Schengenu

TA3 TASR
23.12.2016 19:58

Bývalý predseda euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage vyzval Európsku úniu, aby zrušila voľný pohyb osôb v rámci schengenského priestoru. Pridala sa k nemu aj líderka ultrapravicovej francúzskej strany Národný front Marine Le Penová.

Politici vyzvali Úniu na zrušenie voľného pohybu osôb v rámci Schengenu
SITA/AP

"Ak je ten človek, ktorého zastrelili v Miláne, skutočne vrahom z Berlína, tak to dokazuje, že schengenský priestor predstavuje ohrozenie verejnej bezpečnosti," uviedol na Twitteri Farage.

Marine Le Penová tiež reagovala na útok v Berlíne. "Táto eskapáda v najmenej dvoch alebo troch krajinách je príznačná pre absolútnu bezpečnostnú katastrofu, ktorú schengenská dohoda predstavuje. Opäť sľubujem, že vrátim Francúzsku plnú kontrolu nad jeho zvrchovanosťou a štátnymi hranicami a skoncujem s dôsledkami Schengenskej dohody," uviedla podľa spravodajskej televízie Sky News Le Penová.

Obaja euroskeptickí politici reagovali na skutočnosť, že talianska polícia pri Miláne zastrelila 24-ročného tuniského občana Anisa Amriho, ktorý je podozrivý z toho, že v pondelok vrazil kamiónom do návštevníkov vianočných trhov v Berlíne, pričom 12 ľudí usmrtil a ďalším 49 osobám spôsobil zranenia.

Napriek tomu, že išlo o najhľadanejšieho človeka v Európe, Amri sa vďaka voľnému pohybu osôb v rámci schengenského priestoru prepravil vlakom z Berlína do Milána, pričom prekročil hranice troch štátov a prekonal vzdialenosť viac ako 1000 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok