Merkelová upokojuje Nemcov, pripustila možnú zmenu zákonov

TA3 ČTK
23.12.2016 17:50

Demokracia, právny štát a hodnoty, ktoré Nemecko vyznáva, sú alternatívou voči nenávisťou naplnenému svetu terorizmu. Vyhlásila to nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nemecký štát podľa nej urobí všetko, aby občanov ochránil.

Merkelová upokojuje Nemcov, pripustila možnú zmenu zákonov
SITA/AP

Vláda prijme opatrenia

"Môže sa nám na konci tohto týždňa uľaviť, že jedno akútne nebezpečenstvo pominulo. Nebezpečenstvo terorizmu ako takého ale trvá ďalej," uviedla Merkelová vo vyjadrení k usmrteniu Tunisana Anisa Amriho, ktorý bol podozrivý z útoku na vianočný trh v Berlíne.

Islamský terorizmus a jeho činy sú podľa nej stále výzvou pre spoločnosť. Spoluobčanov nemecká kancelárka ubezpečila, že kabinet bude robiť všetko, čo je v jeho silách, aby zabezpečil ich bezpečnosť. Príslušných ministrov tiež poverila analýzou toho, či je potrebné zmeniť zákony.

"Tam, kde budeme vidieť nutnosť politických alebo zákonných zmien, prijmeme vo vláde nutné opatrenia," podotkla Merkelová, podľa ktorej prípad vyvolal celý rad otázok.

Poďakovala talianskej polícii

Výslovne poďakovala talianskej polícii, justícii a ďalším úradom, ktoré sa na zneškodnení Amriho pri Miláne podieľali, a ocenila aj spoluprácu s ďalšími štátmi.

"Viem, že neprestanú skúmať, pokiaľ nezistia, kto vedel o Amriho čine, kto ho podporoval alebo kryl," poznamenala na adresu nemeckých vyšetrovateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok