Podozrivého z berlínskeho útoku zastrelili pri Miláne

TA3 TASR ČTK
23.12.2016 10:12

Muža podozrivého z útoku na vianočný trh v Berlíne zastrelili v blízkosti severotalianskeho Milána. Otlačky prstov patria určite Anisovi Amrimu.

Útok na policajtov

Taliansky minister vnútra Marco Minniti potvrdil informácie, podľa ktorých bol na predmestí Milána zastrelený Tunisan hľadaný ako predpokladaný páchateľ pondelňajšieho teroristického útoku v Berlíne.

Incident sa ododral v Sesto San Giovanni pri Miláne o tretej ráno. Dvaja policajti požiadali muža o doklady, ale ten ich po výkriku Alláhu akbar napadol. Policajti ho zastrelili. Jeden z policajtov bol pri streľbe zasiahnutý do pleca.

Minniti na tlačovej konferencii v Ríme taktiež uviedol, že totožnosť zastreleného muža je už potvrdená "bez tieňa pochybnosti".

Cestoval cez Francúzsko

Nemecké štátne zastupiteľstvo je s talianskymi úradmi v kontakte. Polícia preveruje, či mal Amri v okolí Milána kontakty na islamistov. Talianske médiá tvrdia, že zbraň, ktorá sa našla pri tele, zodpovedá tej, s ktorou bol v Berlíne zastrelený poľský vodič. Žiadne osobné dokumenty sa pri tele údajne nenašli.

Podľa talianskym médií sa do Sesto San Giovanni dostal Amri vlakom z Francúzska. V jeho batohu sa našiel cestovný lístok na vlak. Do talianskeho TUrína prišiel z Chambéry v juhovýchodnom Francúzsku. Potom nasadol na vlak do Milána. Z hlavnej milánskej stanice potom odišiel do Sesto San Giovanni.

Tunisan do Nemecka v roku 2015 prišiel práve z Talianska, kde býval od roku 2012.

V súvislosti s útokom na vianočné trhy v Berlíne, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených, vyhlásila nemecká polícia po Amrim celoeurópske pátranie.

Sľúbil vernosť Islamskému štátu

Amri sľúbil vernosť teroristickému hnutiu Islamský štát a jeho vodcovi Baghdádímu. Príslušné video zverejnila agentúra Amaki, cez ktorú islamisti komunikujú.

Na zhruba trojminútovom zázname Amri tiež vyzval k ďalším útokom v Európe, čo má byť podľa neho odplata za križiacke bombardovanie moslimov.

IS sa prostredníctvom agentúry Amaki prihlásil k atentátu v Berlíne deň po útoku, potom rovnakou cestou oznámil, že Amri zahynul pri útoku na políciu v Taliansku. IS sa zvyčajne hlásia k zodpovednosti za všetky teroristické činy, ktoré atentátnici na Západe spáchajú.

Správu budeme aktualizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok