Rusko je silnejšie ako nepriateľ, tvrdí Putin. Ohlásil modernizáciu zbraní

TA3 ČTK
23.12.2016 12:18

Rusko musí byť podľa prezidenta Vladimira Putina pripravené na agresorov. Šéf Kremľa to povedal na výročnej tlačovej konferencii. Nadviazal tým na svoje vyhlásenie o potrebe ďalšieho zbrojenia.

Prezident Putin sa vyjadril, že ruská armáda potrebuje posilniť svoj arzenál, čo sa týka konvenčných aj nukleárnych zbraní. Zareagoval na končiacu administratívu Spojených štátov, ktorá sa podľa šéfa Kremľa snaží ukázať, že má pred Ruskom navrch.

Išlo o reakciu na twitterový odkaz prezidenta USA Donalda Trumpa, že Washington musí posilniť a rozšíriť svoj jadrový potenciál.

Platnú zmluvu o obmedzení zbrojnej výroby Rusko neporušuje, poznamenal Putin. Oznámil, že na obranu tento rok vláda uvoľnila 4,7 percenta hrubého domáceho produktu, v budúcom roku to bude 4,3 percenta, v roku 2019 sa plánujú výdavky vo výške 2,8 percenta HDP.

Rusko je silnejšie než akýkoľvek potenciálny nepriateľ, zopakoval Putin svoje vyhlásenie zo štvrtkovej konferencie na ministerstve obrany. Je vraj prekvapený, že toto konštatovanie niekoho znepokojuje. Na tlačovej konferencii sa vyjadril aj k novej perspektíve rusko-amerických vzťahov. Tie je potrebné podľa slov štátnika normalizovať. Za dôležitý ukazovateľ považuje to, že mnohí Američania podľa neho s politikou Ruska sympatizujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok