Atentát na ruského veľvyslanca v Turecku je podľa Putina provokáciou

TA3 TASR
20.12.2016 10:15

Priamo pred kamerami a objektívmi fotografov v pondelok ťažko zranili ruského veľvyslanca v Ankare. Neskôr zraneniam podľahol. Vraždu odsúdili svetoví politici aj bezpečnostná rada OSN. Podla ruského prezidenta Vladimira Putina mal útok poškodiť zlepšujúce sa rusko-turecké vzťahy.

Pomsta za Aleppo

Ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova na výstave fotografií v Ankare postrelil 22-ročný policajt Mevlut Mert Altintas, ktorý podľa všetkého odsudzoval vojenskú úlohu Ruska v Sýrii. Páchateľ počas streľby kričal islamistické heslá a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom Aleppe. Diplomat následne zraneniam podľahol. 

"Tento zločin je nesporne provokáciou zameranou na narušenie procesu normalizácie rusko-tureckých vzťahov a mierového procesu v Sýrii," uviedol k atentátu Putin.

Moskva bude podľa jeho slov reagovať zintenzívnením boja proti terorizmu a vynaloží všetko úsilie na vypátranie organizátorov útoku. Zosnulého Andreja Karlova Putin označil za svojho priateľa a vynikajúceho diplomata. Karlov (62) sa venoval diplomatickej kariére asi 40 rokov, veľvyslancom v Turecku bol od roku 2013.

Do Ankary už pricestovala skupina ruských vyšetrovateľov, ktorí sa zapoja do objasňovania vraždy. Dohodli sa na tom Putin s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Streľba aj pred americkou ambasádou

Problémy boli aj pred americkou ambasádou v Turecku. Polícia zadržala muža, ktorý niekoľkokrát vystrelil pred americkou ambasádou v Ankare. Stalo sa to len niekoľko hodín po tom, ako zastrelili veľvyslanca Karlova.      

Muž vytiahol spod kabáta pušku a kým zakročila ochranka ambasády a premohla ho, vystrelil asi osemkrát do vzduchu. Pri incidente nebol nikto zranený. Americká ambasáda uviedla, že jej misie v Ankare, Instanbule a v juhotureckom meste Adana "budú dnes pre normálnu činnosť zatvorené". Americká ambasáda sa nachádza cez ulicu priamo oproti Centru moderného umenia, kde došlo k útoku na veľvyslanca. Podľa agentúry AP zatiaľ nie je jasné, či spolu oba incidenty súvisia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok