Litva obvinila Rusko z hackerských útokov na vládne počítače

TA3 ČTK
23.12.2016 10:13

Litva, ležiaca na frontovej línii rastúceho napätia medzi Západom a Ruskom, obvinila Kremeľ zo zodpovednosti za pirátske útoky, ktoré postihli vládne počítače počas posledných dvoch rokov. Uviedla to agentúra Reuters.

Litva obvinila Rusko z hackerských útokov na vládne počítače
SITA/AP

Špehovacie programy

Šéf počítačovej bezpečnosti informoval Reuters o troch prípadoch, keď sa od vlaňajška vo vládnych počítačoch našli ruské špehovacie programy. Počas tohto roka sa Litovci napočítali dvadsiatky pokusov o infikovanie. "Špehovací program bežal najmenej pol roka pred tým, než sme ho objavili, podobne ako aj v Spojených štátoch," povedal Rimtautas Cerniauskas, ktorý riadi litovské stredisko počítačovej bezpečnosti.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov litovské tvrdenie odmietol ako "smiešne" a nepodložené. "Má to (špehovací program) napísané na sebe 'vyrobené v Rusku'?" žartoval Peskov. "Úplne odmietame tento nezmysel," dodal. Samo Rusko podľa neho nepretržite čelí pirátskym útokom, ale bolo by podľa neho hlúpe z toho obviňovať cudziu vládu.

Obavy z útokov ruských hackerov sa dostali do popredia pozornosti počas kampane amerických prezidentských volieb, keď nabúranie sa hackerov do elektronickej korešpondencie demokratov viedlo americkú spravodajskú službu na vznesenie obvinenia na adresu Moskvy.

Útoky v mnohých krajinách

Pobaltské štáty Litva, Estónsko a Lotyšsko, ktoré boli za komunizmu v područí Moskvy, vydesila ruská anexia Krymu v roku 2014 a ruská podpora separatistom na východe Ukrajiny. Estónsko však bolo zasiahnuté útokmi počítačových pirátov, ktoré boli namierené proti vládnym i súkromným webom už v roku 2007, čo podľa úradov poslúžilo ako "budíček".

Litovská spravodajská služba vo svojej výročnej správe upozornila, že zameranie počítačových útokov sa presunulo z finančnej kriminality na politickú špionáž. Ruský špionážny program podľa Cerniaukasa preposiela všetky dokumenty, ktoré dokáže nájsť, ako aj všetky zadané heslá, na internetové adresy, ktoré bežne používa ruská tajná služba. "To len potvrdzuje, že ide o pokusy infiltrovať sa do našej politiky," povedal Cerniaukas.

Nemecká kontrarozviedka ohlásila pozoruhodný nárast ruských cielených počítačových útokov, ako aj propagandistických a dezinformačných kampaní zameraných na destabilizáciu nemeckej spoločnosti. Podľa šéfa spravodajcov sa Rusko môže snažiť ovplyvniť voľby v budúcom roku.

Informačná vojna

Hoci počas októbrových volieb v Litve nebolo odhalené žiadne zasahovanie ruských počítačových pirátov, Cerniauskas si myslí, že krajina si potrebuje uvedomiť, ako je zraniteľná voči takému zasahovaniu. "Rusi sú v tejto oblasti naozaj veľmi dobrí. Informačnú vojnu využívajú oddávna. Počítačový svet je súčasťou tejto záležitosti, ktorá je temnejšia než samotná propaganda," povedal.

Rusi majú podľa neho schopnosti, postoje a záujem podnikať tieto operácie, a tak je nevyhnutné tomu čeliť a uplatňovať protiopatrenia. Litovskí predstavitelia, na ktorých sa zameral ruský špehovacích program, boli na nižších alebo stredných pozíciách, ale cez ich počítače išli návrhy vládnych rozhodnutí v rôznych záležitostiach, uviedol Cerniauskas.

Rusko sa podľa šéfa litovskej kontrarozviedky Dariusa Jauniskisa snažilo v roku 2012 zladeným útokov proti centrálnej banke a spravodajským serverom vyvolať chaos. "Je to všetko súčasťou psychologickej vojny," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok