Kto je muž, po ktorom pátra celá Európa?

TA3 ČTK
22.12.2016 12:08

Polícia po celej Európe pátra po Tunisanovi Anisovi Amrimovi pre podozrenie z útoku na vianočné trhy na berlínskom námestí Breitscheidplatz. Pozrite si prehľad informácií, ktoré sú o podozrivom dosiaľ známe.

Kto je muž, po ktorom pátra celá Európa?
SITA/Police via AP

Dvadsaťštyriročný Amri vystupoval pred úradmi pod niekoľkými rôznymi identitami. Podľa európskeho zatykača ich používal šesť, nemecké médiá hovoria až o ôsmich. Okrem tuniskej národnosti uvádzal tiež egyptskú či libanonskú.

Podľa úradov je Amri 178 centimetrov vysoký a váži 75 kilogramov. Má hnedé oči a čierne vlasy.

Nemecká polícia sa domnieva, že Amri je po berlínskom atentáte zranený. Prehľadala kvôli tomu nemocnice v Berlíne a susednom Brandenbursku.

V roku 2012 prišiel Amri z Tuniska do Talianska, v júli 2015 pricestoval do Nemecka, kde požiadal o azyl. Nemecké úrady jeho žiadosť tento rok v júni zamietli. V júli bol Amri umiestnený do vyhosťovacej väzby v Ravensburgu. Vzhľadom k chýbajúcim dokladom sa ho ale nepodarilo vyhostiť späť do vlasti a nemecké úrady mu do vyriešenia situácie umožnili v Nemecku zostať. Dokument o možnosti dočasného pobytu vydaný úradom v západonemeckom Klevé sa našiel v kamióne, ktorým bol spáchaný útok na vianočné trhy. Požadované dokumenty potrebné k vyhosteniu Tunisko údajne zaslalo do Nemecko v stredu.

Časť rodiny, ktorá žije v chodobnej provincii Kajruván na severe Tuniska, s Amrim údajne nebola v kontakte od roku 2010. Podľa denníka Bild s ním ale jeho tridsaťročný brat Valíd hovoril naposledy zhruba pred dvomi týždňami cez Facebook.

Amri mal nahlásený pobyt v ubytovni pre žiadateľov o azyl v meste Emmerich am Rhein, ktorého kataster priamo susedí s Holandskom. Podľa ministra vnútra spolkovej zeme Severné Porýnie-Vestfálsko sa ale od februára zdržoval v Berlíne. Minister tiež povedal, že Amri bol vysoko mobilný, pretože sa často pohyboval po celom Nemecku. Nedávno na krátko navštívil Porýnie.

Nemecké úrady Amriho tento rok niekoľko mesiacov sledovali. Považovali ho za muža, ktorý môže predstavovať bezpečnostné riziko. Tunisan bol v kontakte s radikálnym kazateľom Ahmadom Abdalazízom, známym ako abú Valá, ktorého nemecká polícia zadržala v novembri a ktorého považuje za hlavného ideológa salafistickej scény v krajine.

V novembri sa o Amriho zaujímalo protiteroristické stredisko GTAZ. V Berlíne ho úradu sledovali od marca do septembra. Podozrievali ho z prípravy lúpeže, ktorou chcel údajne získať prostriedky na nákup zbraní. Dôkazy o príprave činu smerujúceho k ohrozeniu bezpečnosti štátu ale GTAZ nenašiel. V decembri sa Tunisan úradom stratil.

Podľa denníka The New York Times Amri na internete zisťoval, ako sa pripravujú výbušniny. Najmenej jeden raz podľa novín komunikoval s organizáciou Islamsky štát. 

Amri má aj kriminálnu minulosť. Podľa nemeckých médií v Berlíne predával drogy. Nie je jasné, či úrady v tejto súvislosti začali trestné stíhanie. V talianskom Palerme bol zatvorený štyri roky pre podpálenie školy. Talianske úrady mali údajne k dispozícii jeho otlačky prstov. Podľa tuniských médií bol Amri v neprítomnosti vo svojej vlasti odsúdený k päťročnému trestu odňatia slobody za lúpež. 

Za informácie vedúce k chyteniu Amriho Nemecko ponúka odmenu 100-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok