Razie v Nemecku aj Dánsku. Útočník z Berlína stále uniká

TA3 TASR ČTK
22.12.2016 09:02

Nemecké úrady majú stále viac dôkazov, ktoré poukazujú na to, že podozrivý Tunisan Anis Amri je páchateľom pondelňajšieho útoku na vianočný trh v Berlíne. Najnovšie sa vyšetrovateľom okrem iného podarilo nájsť jeho odtlačky prstov. Štátne zastupiteľstvo naňho už vydalo zatykač. Po krajine sa uskutočnili aj viaceré razie.

Ranný zásah

Nemecká polícia prehľadala v štvrtok skoro ráno dom pre utečencov v meste Emmerich am Rhein v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko v západnom Nemecku. Na operácii sa zúčastnilo zhruba 100 policajtov vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek. Zásah sa skončil približne po hodine. Policajti sa v okolí tejto ubytovne zhromaždili už v stredu večer.

Dánski policajti zase prehľadali prístav a trajekt v meste Grenaa na severe krajiny po správe, že tam videli hlavného podozrivého z útoku kamiónom v Berlíne. Pri prehliadke však nenašli nič, čo by naznačovalo jeho prítomnosť, oznámila miestna polícia.

"Nič nenasvedčuje tomu, že sa nachádza alebo že bol v Grenaa," povedal novinárom policajný hovorca Klaus Arboe Rasmussen. Polícia podľa neho konala na základe informácií, ktoré dostala v stredu neskoro večer. Policajné jednotky však na mieste zostávajú.

Príbuzní vyzývajú na vzdanie sa

"Ak môj syn stál za týmto útokom, zrieknem sa ho," vyhlásila Amriho matka Núr al-Huda v rozhovore pre tuniské noviny aš-Šuruk. "Hovorila som s ním pred niekoľkými dňami. Poslal mi darčeky a peniaze," dodala s tým, že jej 24-ročný syn sa chcel vrátiť do Tuniska. Vo vlasti si chcel vyriešiť svoje problémy so zákonom po tom, ako ho tam pred rokmi obvinili z krádeže auta.

Členovia Amriho rodiny v mestečku Waslatíja boli podľa vlastných vyjadrení otrasení, keď sa dozvedeli, že je hlavným podozrivým. Amri odišiel z Tuniska do Európy pred niekoľkými rokmi po vypuknutí arabskej jari, prostredníctvom internetu a telefónu však bol v pravidelnom kontakte s bratmi.

"Prosím ho, aby sa vydal polícii. Ak sa dokáže, že do toho bol zapletený, tak sa od toho dištancujeme," povedal jeho brat.

Učil sa pripraviť výbušniny?

Podľa denníka The New York Times podozrivý na internete zisťoval, ako pripraviť výbušniny. Nemecké médiá zase uviedli, že v Berlíne predával drogy. New York Times informáciu priniesol s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa. Napísal tiež, že dvadsaťštyriročný Tunisan najmenej raz priamo komunikoval s Islamským štátom. Denník nespresnil, k akej dobe sa tieto informácie viažu.

Amriho tento rok niekoľko mesiacov sledovali nemecké úrady, pretože sa domnievali, že si chce zaobstarať automatické zbrane, s ktorými by časom mohol spáchať útok. Pri sledovaní ale podľa nemeckých médií žiadne konkrétne dôkazy nenašli, zistili len, že predával drogy v berlínskom parku Görlitzer Park, a tak sledovanie ukončili.

Médiá tiež informovali o tom, že rodina Pakistanca, ktorého pôvodne polícia podozrievala, ale nakoniec prepustila, s mužom nemôže nadviazať kontakt. Zatiaľ sa nevrátil ani na utečeneckú ubytovňu, kde býval.

Vypísaná odmena

Nemecký Spolkový kriminálny úrad vypísal odmenu 100.000 eur za informácie vedúce k zadržaniu hľadaného 24-ročného Tunisana Anisa Amriho. Mužove doklady sa našli v kamióne, ktorý sa v pondelok stal nástrojom útoku na vianočných trhoch v Berlíne.

Vyšetrovatelia ho zatiaľ považujú za hlavného podozrivého v prípade útoku kamiónom, pri ktorom v pondelok v Berlíne zomrelo 12 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok