K útoku na berlínskych vianočných trhoch sa prihlásil Islamský štát

TA3 TASR SITA ČTK
20.12.2016 11:02

Berlín smúti za obeťami krvavého útoku na vianočnom trhu. Do davu ľudí v centre mesta vrazil vodič s kamiónom a zabil 12 ľudí. Ďalších takmer 50 ľudí utrpelo zranenia. Polícia vyšetruje incident ako úmyselný útok. Páchateľ je však zrejme stále na slobode.

K útoku na berlínskych vianočných trhoch sa prihlásil Islamský štát
SITA/AP

Online sme ukončili.

20:30 Radikálne hnutie Islamský štát sa prostredníctvom agentúry Amaki prihlásilo k pondelkovému útoku v Berlíne. Informovala o tom agentúra Reuters. IS sa zvyčajne hlásia k zodpovednosti za všetky teroristické činy, ktoré atentátnici na Západe vykonajú.

"Vykonávateľom operácie v Berlíne je vojak Islamského štátu, ktorý konal v reakcii na výzvy k útokom na občanov križiackej koalície," uviedlo hnutie vo vyhlásení zverejnenom agentúrou Amaki, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú. Meno útočníka však IS nezverejnil.

"Práve sme počuli údajné prihlásenie k zodpovednosti od takzvaného Islamského štátu, ktorý je v skutočnosti bandou teroristov," reagoval minister vnútra Thomas de Maizière v rozhovore s ARD.

19:08 Muž, ktorý bol zadržaný pre podozrenie z vykonania útoku na vianočné trhy, bol prepustený na slobodu a nebol naňho vydaný zatykač. Oznámila to Spolková prokuratúra v Karlsruhe.

18:21 Tragédia v Berlíne je podľa Andreja Danka ďalším príznakom toho, že multikulturalizmus a príliš veľká otvorenosť k iným kultúram znižuje bezpečnosť v európskych štátoch. „Toto všetko, čo sa deje, je zlyhaním Európskej únie v tom, čo sme jej dali do vienka v otázke bezpečnosti,“ povedal Danko.

17:25 Šesť obetí útoku na vianočné trhy, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, sú občania Nemecka. Uviedol to šéf nemeckej polície Holger Münch s tým, že zo 48 ľudí, ktorí pri útoku utrpeli zranenia, bolo dnes 24 prepustených do domáceho ošetrenia.

17:20 Poľský vodič kamiónu, ktorý útočník zneužil k útoku v Berlíne, bol prvou obeťou tohto odporného násilného činu. Vyhlásila to poľská premiérka Beata Szydlová.

Ariel Żurawski, vlastník poľskej dopravnej firmy, ktorá kamión patril, o svojom zamestnancovi a zároveň bratrancovi Urbanovi vyhlásil, že je očividné, že vodič s útočníkom bojoval do posledných síl. Urban podľa Žurawského prišiel do Berlína, kam viezol náklad ocele, v pondelok o 7:00 ráno. V tamojšej pobočke oceliarskej spoločnosti ThyssenKrupp ho však vyzvali, aby s dodávkou vyčkal do 8:00 nasledujúceho dňa.

Vďaka záznamom navigačnej služby GPS má polícia o pohybe kamióna presné informácie. Naposledy sa Urban ozval manželke o 15:00. Telefonát nebol dlhý, lebo žena bola v práci. O hodinu neskôr sa mužovi pokúšala zavolať späť, to už ale telefón nebral.

Żurawski tiež hovoril o tom, že podľa GPS robil kamión nezvyčajné pohyby a že to vyzeralo, ako by sa niekto ťahač s návesom učil riadiť. Táto činnosť začala o 15:45. Potom sa vozidlo dalo znova do pohybu o 19:40, keď kamión zamieril na vianočný trh. Počas cesty vozidlo podľa Žurawského niekoľkokrát zasiahlo dvojitú čiaru a tiež sa niekoľkokrát dostalo do zložitej situácie.

16:30 Kancelárka Angela Merkelová navštívila vianočný trh, za obete a zranených sem položila bielu ružu.

merkel_0a000002-505a-6d14.jpg

16:10 Šéf Spolkového kriminálneho úradu Holger Münch povedal, že zadržaný Pakistanec sa už predtým dostal do policajnej evidencie. Povahu deliktu nespresnil, uviedol len, že to nebolo v súvislosti so zbraňami a ani kvôli možným kontaktom na radikálne islamské kruhy. "Nebol hodnotený ako násilník," povedal Münch.

16:05 Vianočné trhy v Berlíne zostanú z piety k obetiam pondelkového útoku počas utorka zatvorené. Všade inde v Nemecku budú pokračovať, avšak za sprísnených bezpečnostných opatrení. Informovalo o tom spolkové ministerstvo vnútra.

"Bez ohľadu na to, čo zistíme o motívoch páchateľov a o pozadí ich činov, nesmieme si nechať a nenecháme si vziať našu slobodu," uviedol minister Thomas de Maiziére v vyhlásení po porade šéfov rezortov vnútra spolkových krajín.

15:40 Útok kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne nebol podľa prezidenta Andreja Kisku náhodou. Ako pripomenul, Nemecko je pred voľbami a táto krajina je ústretová voči utečencom.

15:15 Pápež František v reakcii na útok na berlínskom vianočnom trhu vyzval verejnosť, aby skoncovala so šialenstvom terorizmu. Pápež to uviedol v sústrastnom telegrame, ktorý adresoval berlínskemu arcibiskupovi.

13:48 Berlínska polícia je podľa serveru denníka Die Welt presvedčená, že zadržaný podozrivý nie je skutočným páchateľom útoku. Občanov na twitteri vyzvala k ostražitosti.

"Máme nesprávneho muža," povedal denníku vysoko postavený policajt. "A tým aj novú situáciu, pretože skutočný útočník je ešte ozbrojený, voľne sa pohybuje a môže napáchať ďalšie škody," citoval server svoj policajný zdroj. Polícia to zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

Na twitteri ale napísala, že zatknutý, ktorým je podľa všetkého pakistanský utečenec, vznesené obvinenia popiera. "Preto sme obzvlášť ostražití. Buďte, prosím, tiež," napísala berlínska polícia.

 

13:25 K útokom sa v štúdiu TA3 vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák. Viac si môžete pozrieť tu.

12:40 Muž podozrivý z útoku všetky obvinenia popiera, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje. Údajne má 23 rokov. Server denníka Die Welt uviedol, že podozrivý sa narodil 1. januára 1993 v Pakistane a do Nemecka prišiel vo februári tohto roku. Známy je vraj pod menami David B. alebo Navid B. Polícia tieto informácie zatiaľ nepotvrdila.

11:47 Nemecká kancelárka Angela Merkelová zrušila v súvislosti s útokom v Berlíne svoj dnešný program. Merkelová označila čin za nepochopiteľný, je ním otrasená. Viac si prečítate tu.

11:30 Slovensko rovnako ako niektoré ďalšie krajiny prijalo zvýšené bezpečnostné opatrenia. Premiér Robert Fico verí, že útok v Berlíne "otvorí oči svätuškárom". Viac sa dozviete tu.

11:00 Po pravdepodobnom teroristickom útoku na jeden z berlínskych vianočných trhov identifikovali nemecké bezpečnostné zložky zadržaného podozrivého. Je ním domnelý utečenec Navid B. Zadržaný 23-ročný mladík však používal aj dve ďalšie prezývky podobné zverejnenému menu Navid B.

S odvolaním sa na informácie získané z bezpečnostných kruhov to dnes napísala agentúra DPA. Totožnosť podozrivého zverejnil tiež nemecký denník Die Welt. Denníky Bild a Welt uvádzajú, že pochádza z Pakistanu.

Navid B. sa údajne narodil 1. januára 1993 v pakistanskom meste Turbat, píše Die Welt. Cez hraničný priechod v Bavorsku mal na územie Nemecka vstúpiť 11. februára tohto roka. Polícia ho zatiaľ ako podozrivého islamistu neevidovala. Denník Bild však píše, že sa o ňom vedelo pre menej závažné trestné činy ako o drobnom kriminálnikovi. O aké "malé delikty" malo ísť, nie je bezprostredne známe. DPA ďalej píše, že muž sa zdržiaval v utečeneckej ubytovni na bývalom berlínskom letisku Tempelhof. Tento areál nadránom prehľadali špeciálne jednotky nemeckej polície SEK.

bez-nazvu_0a000002-36fa-b079.jpg

10:36 Mŕtvy poľský 37-ročný vodič, ktorého telo sa našlo v kamióne na vianočných trhoch v Berlíne, zahynul poľa informácií poľskej televízie TVN24 na následky bodných rán.

10:35 Nemecká kancelárka Angela Merkelová po útoku v Berlíne zrušila svoj program. Kancelárka chcela pred vianočnými sviatkami vykonať krátke návštevy na Rujane, v Stralsunde a v Greifswalde. Od roku 1990 je poslankyňou Bundestagu za volebný obvod Rujana, Severné Predné Pomoransko a Stralsund. Od roku 2013 do tohto obvodu patrí aj Greifswald.

9:50 Na útok v Berlíne reagujú mnohí zahraniční politici. My sme oslovili aj slovenského europoslanca Eduarda Kukana. Rozhovor s ním nájdete TU.

9:40 Poľský kamión, ktorý zabíjal na vianočných trhoch, sa ktosi niekoľkokrát neúspešne pokúšal rozbehnúť už o niekoľko hodín skôr. V tom čase už prepravná firma nemala kontakt s vodičom, ktorého mŕtvolu neskôr našla polícia v kabíne. Poľskému spravodajskému webu money.pl to povedal zástupca dopravcu, ktorý analyzoval údaje z GPS kamiónu.

Vozidlo, ktoré malo byť odstavené a čakať na vykládku, nečakane naštartovalo už v 15:44, po chvíli však motor opäť zhasol. Ďalší pokus rozbehnúť stroj prišiel o 16:52. Vyzerá to, ako by sa s autom niekto skúšal naučiť jazdiť.

9:04 Európa musí držať spolu, musíme byť súdržní, povedal na margo útoku na berlínske vianočné trhy predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. "K tomu, čo sa stalo v Nemecku, je ťažko čokoľvek napísať. Je veľa otázok, málo odpovedí," napísal Danko na Facebooku.

8:54 Médiá momentalne špekulujú o štátnej príslušnosti podozrivého. Podľa Welt ide o Pakistanca, ktorý do Nemecka prišiel ako utečenec balkánsku cestou. To tvrdí aj expert na terorizmus verejnoprávnej televízie ARD Michael Götschenberg, podľa ktorého sa muž narodil v roku 1993 a do Nemecka prišiel na konci minulého roka. Polícii bol podozrivý podľa rozhlasovej a televíznej stanice RBB známy, ale len pre menšie delikty.

8:34 Špeciálne jednotky nemeckej polície podnikli dnes ráno okolo 04:00 raziu v hangároch bývalého letiska Tempelhof, kde sú ubytovaní utečenci, uviedol server denníka Die Welt. Podrobnosti k zásahu server neuviedol.

V hangároch Tempelhofu južne od centra nemeckej metropoly bolo na vrchole utečenecké krízy provizórne ubytovaných niekoľko tisíc utečencov. Ich počet odvtedy výrazne klesol a Tempelhof mal byť pre utečencov do konca tohto roka uzavretý.

germany-christmas-market-67104-8c27bf9883204f3d92e5470527e5b253_0a000002-e2af-8fd0.jpg

8:00 "Slovensko je tak ako iné štáty pripravené pomôcť Berlínu," povedal to minister vnútra Robert Kaliňák. "Samozrejme, ak by bola nejaká možnosť, každý si urobí svoje opatrenia smerom do vnútra vlastnej krajiny," uviedol Kaliňák.

V úvodných hodinách sa "po takýchto útokoch" podľa Kaliňáka predovšetkým bezpečnostné zložky každej krajiny sústredia na zabezpečenie samotného miesta, záchranu ľudí a poskytnutie adekvátnej starostlivosti. "Robia všetko pre to, aby sa miera katastrofy nezhoršovala," dodal Kaliňák.

6:29 Nemeckí vyšetrovatelia predpokladajú, že vodič nákladné vozidlo naviedol na trhy úmyselne. Dnes ráno to uviedla na twitteri berlínska polícia. O incidente teraz informuje ako o "pravdepodobne teroristickom útoku".

6:21 Poľský prezident Andrzej Duda prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyzval všetkých, ktorí tak môžu učiniť, aby sa modlili za uzdravenie zranených a duše zosnulých píšuc o tragédii v Berlíne.

5:54 Otázniky týkajúce sa identity zadržaného podozrivého, ktorý mal sedieť za volantom kamiónu, pretrvávajú a zrejme potrvá istý čas, kým sa ich podarí zodpovedať úplne a definitívne.

Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec a pochádza z Pakistanu alebo Afganistanu. Podozrivý však údajne používa viacero identít.

5:39 Belgické úrady po útoku v Berlíne vyzvali na opatrnosť všetky mestá v krajine, v ktorých sa konajú vianočné trhy.  Centrum Bruselu, kde sa nachádzajú najnavštevovanejšie vianočné trhy v krajine, je už od marcových teroristických útokov v belgickej metropole, pod neustálym dohľadom hliadkujúcich ozbrojených síl.

Belgický premiér Charles Michel vo svojej reakcii na udalosti v Berlíne vyjadril ľútosť nad tým, že sa tamojší vianočný trh premenil na miesto smútku. "Moje myšlienky sú s obeťami a ich rodinami," uviedol Michel na svojom účte na Twitteri.


5:30 Česká republika v reakcii na pravdepodobný teroristický útok v Berlíne posilnila s okamžitou platnosťou bezpečnostné opatrenia na miestach s vysokou koncentráciou osôb.

V pondelok v neskorých večerných hodinách o tom prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí informoval minister vnútra ČR Milan Chovanec, ktorý postup konzultoval s policajným prezidentom Tomášom Tuhým.

 



Podľa ministrových slov bude v uliciach českých miest najneskôr od utorkového rána viac policajtov, vyzbrojených aj dlhými zbraňami.

5:00 Sústrasť s obeťami dnešného teroristického útoku v Berlíne a ochotu pomôcť vyjadrili aj predstavitelia európskych inštitúcií. Ich vyhlásenia sa objavili na stránke Európskej komisie a sociálnych sieťach. Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že Európa je pripravená Nemecku pomôcť.

"Ja aj celá Európska komisia súcitíme s rodinami a blízkymi obetí a zranených v Berlíne. Správa z Nemecka nás šokovala, pretože na vianočné trhy chodia ľudia oslavovať blížiace sa sviatky a spája ich tam pokoj a mier," uviedol na sociálnej sieti Twitter predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok