Rusko vo voľbách pomáhalo Trumpovi, tvrdia tajné služby USA

TA3 ČTK
16.12.2016 22:23

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie podporuje názor Ústrednej spravodajskej služby, že Rusko v nedávnych amerických prezidentských voľbách pomáhalo Donaldovi Trumpovi zvíťaziť. Tento názor vyjadril aj Barack Obama na svojej tlačovej konferencii.

Obamov kritický výstup

Obama poznamenal, že nešlo o "prepracovanú špionážnu akciu". Dúfa však, že budúci prezident nedopustí, aby cudzie mocnosti ovplyvnili americké voľby.

Pri septembrovom summite štátu skupiny G20 v Číne Obama svoje stanovisko oznámil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Potom už k ďalším útokom nedošlo, povedal Obama. Odpovede na otázku o Putinovej osobnej zodpovednosti za akcie ruských hackerov, o ktorej v minulých dňoch špekulovali americké médiá, sa americký prezident vyhol.

Povedal ale, že hackerské útoky posvätili vysoko postavení ľudia v Rusku. "Môžete sami odhadnúť, či by sa títo ľudia dokázali dopustiť takej skazenosti, že by rozhodovali bez Putina," povedal novinárom. Bez Putina sa v Rusku veľa vecí nedeje.

Zraniteľnosť USA voči Rusku a iným mocnostiam má priamu súvislosť s mierou rozbrojov v americkej spoločnosti, dodal. Obama sa kriticky vyjadril na adresu republikánskych voličov, ktorí sympatizujú s Moskvou. "Ronald Reagan by sa obracal v hrobe, keby poznal prieskum, podľa ktorého tretina republikánskych voličov Putina schvaľuje," zdôraznil.

Silná zhoda tajných služieb

O pomoci Ruska informoval aj denník The Washington Post s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov. Rovnaký názor má podľa denníka šéf amerických spravodajských služieb James Clapper. Niektorí americkí poslanci v minulých dňoch šírili správy, že FBI so závermi CIA o ruských hackerských útokoch nesúhlasí.

O vplyve Moskvy na prezidentské voľby pochybuje tiež novozvolený prezident Trump, ktorý tieto názory označil za smiešne.

Riaditeľ CIA John Brennan podľa denníka The Washington Post napísal svojim spolupracovníkom list, v ktorom hovorí o "silnej zhode" so šéfmi ostatných tajných služieb.

Zistenia oznámili členom Senátu

"V tomto týždni som sa stretol so šéfom FBI Jamesom Comeyom a šéfom DNI Clapperom. Panuje medzi nami silná zhoda o rozsahu, povahe a zámeroch Ruska pri zasahovaní do našich spravodajských služieb," citoval americký denník z listu.

"Zhodli sme sa na tom, že naše organizácie musia spolu s ďalšími dokončiť dôsledné vyšetrenie tejto otázky, ktoré nariadil prezident Obama a ktoré vedie DNI," napísal Brennan.

CIA svoje zistenia o ruských hackeroch asi pred dvoma týždňami oznámila na uzatvorenej schôdzke niekoľkých kľúčových členov Senátu. Iná schôdzka v Snemovni reprezentantov zanechala v niektorých poslancoch demokratov aj republikánov dojem, že FBI má na vec iný názor, napísal washingtonský denník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok