Ročné zúčtovanie sociálnych odvodov bude zrejme meškať

TA3 SITA
16.12.2016 08:38

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter pripúšťa, že do konca budúceho roka rezort práce a sociálnych vecí nepripraví legislatívu k ročnému zúčtovaniu sociálneho poistenia.

Ročné zúčtovanie sociálnych odvodov bude zrejme meškať
SITA/Marko Erd

„V tejto chvíli neviem zagarantovať, že tá novela bude úplne pripravená,“ povedal. Legislatíva k ročnému zúčtovaniu sociálnych odvodov sa nedostala ani do plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2017, ktorý v stredu schválila vláda. „To však neznamená, že mimo plánu to nemôže byť predložené,“ uviedol Richter.

Podobou ročného zúčtovania sociálneho poistenia sa podľa ministra práce už pol roka zaoberá pracovná skupina. Minister Richter upozornil na to, že ročné zúčtovanie treba pripraviť tak, aby zohľadňovalo plánované zavedenie jednotného výberu daní, cla a poistných odvodov, tzv. programu UNITAS. „Nechceme pripraviť nejaké ročné zúčtovanie, ktoré nebude mať priamy súvis, ak nabehne UNITAS, aby tam bolo treba robiť niečo úplne od základu,“ povedal.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí upozornil na to, že k príprave ročného zúčtovania sociálnych odvodov potrebuje základné kontúry programu UNITAS, ktoré zatiaľ z ministerstva financií nemá k dispozícií. „Robíme na všetkom ostatnom a toto, keď priebežne príde, tak automaticky sa tieto veci doplnia, aby zákon bol previazateľný so systémom UNITAS,“ povedal Richter.

So schválením legislatívy k ročnému zúčtovaniu sociálneho poistenia v roku 2017 počíta Národný program reforiem na rok 2016. „Najneskôr do konca roka 2017 bude prijatá legislatíva pre ročné zúčtovanie sociálneho poistenia a v priebehu nasledujúceho roka začne mesačný výber preddavkov na sociálne odvody,“ uvádza sa v tomto materiáli. Ročné zúčtovanie sociálneho poistenia sa má podľa národného programu reforiem prvýkrát uskutočniť v roku 2019 za rok 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok