V Aleppe opäť spustili paľbu, evakuácia obyvateľov bola prerušená

14.12.2016 11:54

Z východnej časti sýrskeho Aleppa sú opäť hlásené boje a bombardovanie, prímerie dohodnuté Ruskom a Tureckom v zásade skončilo. Informovali o tom svetové agentúry.

Nové podmienky pre prímerie

Zároveň bola pozastavená dohoda o evakuácii povstalcov i obyvateľov z posledných bášt rebelov na východe mesta, pristavené autobusy odišli podľa agentúry DPA prázdne.

Predstavitelia dvoch skupín povstalcov a zástupcu OSN oznámili agentúre Reuters, že Irán, ktorý je spojencom režimu v Damasku, si kladie nové podmienky pre prímerie aj evakuačnú dohodu.

Teherán vraj požaduje, aby sa súčasne uskutočnili evakuácie aj zo šiitských provládnych miest Fua a Kafrája, ktoré ležia v provincii Idlib a sú v obkľúčení povstalcov.

Zahynuli civilisti

Spravodajca AFP napísal, že vládne jednotky opäť ostreľujú posledné povstalecké štvrte vo východnom Aleppe. Je z nich podľa neho tiež počuť streľba.

"Vyzerá to, že prímerie sa skončilo," uviedol Rami Abdar Rahmán, šéf exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva. Rusko, ďalší spojenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada naopak tvrdí, že boje pred úsvitom zahájili rebeli a že sýrske vládne jednotky ich útoky odrazili. Sýrska štátna televízia oznámila, že pri povstaleckej paľbe zahynulo sedem civilistov.

Mediálna sekcia libanonského Hizballáhu, ktorý rovnako ako iránske milície bojuje po boku sýrskych vládnych jednotiek, podľa agentúry Reuters oznámila, že na opustenie Aleppa čaká 15.000 ľudí, vrátane 4000 bojovníkov.

Niektorí stihli opustiť mesto

Moskva, ktorá je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, oznámila, že východné Aleppo za posledných 24 hodín opustilo celkom 6000 ľudí, vrátane 2000 detí. Zbrane podľa ruského ministerstva obrany zložilo 366 rebelov, ktorí vzápätí prešli do vládou kontrolovanej časti druhého najväčšieho sýrskeho mesta.

Na hlavnej výjazdovej ceste z mesta čakalo s naštartovaným motormi asi dvadsať autobusov. Ďalšia desiatka autokarov stála blízko. Obyvatelia východnej štvrte podľa agentúry spaľujú osobné veci, ktoré si nebudú môcť zobrať so sebou. V meste panujú obavy, že vojaci začnú rabovať, akonáhle prevezmú úplnú moc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok