Japonci kupujú známy slovenský aj český pivovar

TA3 SITA
13.12.2016 11:08

Japonská pivovarnícka skupina sa dohodla na prevzatí stredoeurópskych aktív skupiny SABMiller, súčasťou transakcie sú aj Plzenský Prazdroj a slovenský Topvar.

Japonci kupujú známy slovenský aj český pivovar
SITA/AP

Obchod za miliardy eur

Japonci sa dohodli na kúpe Plzenského Prazdroja a ďalších stredoeurópskych značiek koncernu SABMiller za celkovo 7,3 miliardy eur. Informoval o tom v utorok spravodajský portál bbc.com. Súčasťou transakcie sú aj dcérske spoločnosti koncernu SABMiller v Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku.

SABMiller, ktorý na Slovensku prevádzkuje pivovar Topvar, sa zaviazal k predaju aktív, aby získal súhlas regulačných úradov na prevzatie zo strany koncernu Anheuser-Busch InBev (AB InBev). Transakcia si ešte vyžaduje súhlas Európskej komisie, s čím sa údajne počíta v prvej polovici budúceho roka.

Tretinový podiel na svetovom trhu

Na vytvorení skupiny, ktorá bude mať na svetovom trhu s pivom zhruba tretinový podiel, sa dohodla belgicko-brazílska pivovarnícka spoločnosť AB InBev s juhoafricko-americkou skupinou SABMiller vlani. Transakciu v objeme 79 miliard britských libier dokončili tento rok v októbri.

Protimonopolné úrady v USA schválili prevzatie spoločnosti SABMiller konkurenčnou skupinou v júli po tom, čo AB InBev súhlasila, že všetky svoje aktíva v USA predá spoločnosti Molson Coors. Európska komisia akvizíciu odsúhlasila ešte v máji pod podmienkou, že SABMiller v Európe predá prakticky všetky svoje aktíva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok