Bitka o sýrske Aleppo sa chýli ku koncu, povstalci prehrali

TA3 TASR
12.12.2016 10:45

Bitka o sýrske Aleppo sa chýli ku koncu, povstalci sa stiahli zo všetkých šiestich dôležitých štvrtí, ktoré doteraz ovládali. Oznámil to Rami Abdar Rahmán, šéf exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva. Podľa neho už rebeli kontrolujú len jedno drobné územie v Aleppe.

Úplne sa zrútili

Výrazný postup v Aleppe ohlásila sýrska armáda už ráno. Moskva, ktorá podporuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, vzápätí uviedla, že vláda ovláda už 95 percent mesta. "Povstalci sa úplne zrútili, bitka o Aleppo sa blíži ku koncu," uviedol Rahmán, ktorého organizácia sleduje dianie v Sýrii z Británie prostredníctvom siete informátorov.

Rebeli sa podľa neho stiahli najmä z kľúčovej štvrti Bustan al-Kasr, ktorá leží juhozápadne od Starého Mesta a ktorá patrí k najviac opevneným

Nemajú veľa času

Generálporučík sýrskej armády Zaid Sálih už predtým podľa agentúry Reuters novinárom v Aleppe povedal, že boje vo východnej časti mesta sa čoskoro skončia. 

"Rebeli nemajú veľa času. Môžu sa buď vzdať, alebo zomrieť," dodal. Štvrť ovládaná povstalcami v noci čelila intenzívnym náletom vládnych lietadiel. Dobytie Aleppa by bolo pre Asada po takmer šiestich rokoch bojov veľkým víťazstvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok