Sýrski rebeli vraj dostali od USA a Ruska návrh, aby odišli z Aleppa

TA3 ČTK
11.12.2016 21:55

Rusko a Spojené štáty podľa predstaviteľov opozície predložili sýrskym rebelom spoločný návrh na bezpečný odchod bojovníkov i civilistov z Aleppa, teda mesta, nad ktorým po poslednej ofenzíve postupne získavajú kontrolu vládne sily podporované Moskvou.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov však podľa ruskej agentúry RIA informácie o dohode krátko nato poprel. Text, ktorý agentúre Reuters poskytli nemenovaní predstavitelia opozície, počíta s tým, že povstalci, ich rodiny a ďalší civilisti dostanú možnosť bezpečne odísť z mesta, ktoré v posledných dňoch opúšťajú kvôli vytrvalému bombardovaniu desiatky tisíc ľudí.

Súčasťou návrhu je 48-hodinová lehota, počas ktorej bude zaistený bezpečný odchod. Na dodržiavanie stanovených pravidiel má dohliadať OSN. Povstalci sa majú k textu ešte len vyjadriť.

Rjabkov vyhlásil, že ruskí a americkí vyjednávači sa doteraz na žiadnom spoločnom variante riešenia situácie v Aleppe nezhodli. "To, o čom informujú západné agentúry, nie vždy nutne odráža realitu," povedal Rjabkov, podľa ktorého Moskva stále pracuje na vytvorení podmienok pre odchod ľudí z Aleppa. Spoločná dohoda nie je na dohľad kvôli tomu, že USA trvajú na nesplniteľných podmienkach, dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok