Vo Francúzsku otvorili repliku slávnej jaskyne Lascaux

TA3 TASR
11.12.2016 08:56

Na juhozápade Francúzska slávnostne otvorili novú repliku slávnej prehistorickej jaskyne Lascaux známej nástennými maľbami spred 18.000 rokov.

Vo Francúzsku otvorili repliku slávnej jaskyne Lascaux
SITA/AP

Z betónu a skla

Tzv. Lascaux 4 v Montignacu v kraji Dordogne otvoril francúzsky prezident Francois Hollande. Verejnosti bude objekt sprístupnený 15. decembra.

Cieľom projektu, ktorý je súčasne vedeckým, umeleckým i turistickým počinom, je vyvolať u človeka rovnaké pocity, aké mali štyria tínedžeri, keď 12. septembra 1940 objavili pôvodnú jaskyňu, informoval spravodajský portál France Info.

Do zeme polozapustený objekt, postavený z betónu a skla a s rozlohou 8500 metrov štvorcových, je replikou originálu, pokiaľ ide o rozmery malieb, reliéfy i farby v pôvodnej jaskyni.

Putovná expozícia

Návštevníka sprevádza pri vchode dokonca aj "štekot" psa, ktorý svojho času vyňuchal vchod do jaskyne. Osvetlenie v "jaskyni" je tlmené, riadené pohybovými senzormi. Teplota v objekte je 13 stupňov Celzia, vlhkosť je 80-percentná - ako v skutočnej jaskyni.

Pôvodnú jaskyňu uzavreli v roku 1963. Vznikla však Lascaux 2, kde sú repliky 90 percent nástenných malieb. Existuje aj putovná expozícia malieb z jaskyne známa ako Lascaux 3.

Očakáva sa, že novú repliku jaskyne Lascaux, ktorá je komplexnejšia ako Lascaux 2, ročne navštívi 400.000 ľudí. Do Lascaux 2 ročne zavítalo okolo 270.000 návštevníkov, dodal France Info.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok