Neďaleko slovenských hraníc je najhlbšia zatopená jaskyňa sveta

TA3 TASR
30.9.2016 15:43

Hranická priepasť v okrese Přerov na strednej Morave je podľa nového prieskumu najhlbšou zatopenou jaskyňou na svete.

Neďaleko slovenských hraníc je najhlbšia zatopená jaskyňa sveta
hranickapropast.cz/Petr Vaverka

Najmenej 404 metrov

Závery najnovšieho hĺbkového merania, ktoré bolo vykonané v utorok, uvádzajú, že Hranická priepasť je v skutočnosti hlboká najmenej 404 metrov. Tento údaj však ešte nemusí byť definitívny.

Hranická priepasť leží na pravom brehu rieky Bečvy v národnej prírodnej rezervácii Hůrka u Hranic v Olomouckom kraji. Meranie zrealizovali členovia Českej speleologickej spoločnosti. Poľský potápač Krzysztof Starnawski v rámci akcie natiahol vodiacu - orientačnú šnúru do hĺbky približne 200 metrov. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Meracie lano nestačilo

Robot pokračoval ďalej podľa "meracích" šnúr umiestnených Starnawskim pri predchádzajúcich akciách do hĺbky 370 metrov, kde operátor robota opustil vodiacu šnúru a pokračoval do hĺbky pozdĺž steny. V maximálnej dosiahnutej hĺbke 404 metrov musel byť prieskum ukončený z dôvodu dosiahnutia konca vodiaceho kábla robota, informoval tím.

Českí speleológovia verili, že sa im jedného dňa podarí dosiahnuť svetový rekord. Doterajší rekord držala talianska priepasť Pozzo del Merry s nameranou hĺbkou 392 metrov.

"Keď sa podarilo pred dvoma rokmi zmapovať ďalšiu hĺbku, veril som, že to pôjde a svetový rekord pokoríme. V tejto chvíli je to už o technike. Fyzicky sa dá síce potopiť hlbšie, preukázali to laboratórne merania. Ale potápanie v jaskyni je niečo iné. Je rozdiel, keď máte nad sebou voľnú vodu alebo strop," doplnil Lukáš. Hĺbka suchej časti priepasti je 69,5 metrov. Prieskumné ponory sa tu častejšie konajú približne od roku 1961.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok