Okupácia Británie podľa šéfa separatistov prinesie zlatý vek Ruska

TA3 ČTK
6.12.2016 14:55

Vodca donbaských separatistov Alexander Zacharčenko v talk show konzervatívnej ruskej televízie označil okupáciu Veľkej Británie za podmienku nástupu zlatého veku Ruska. Dobytie Kyjeva je podľa šéfa samozvanej Doneckej ľudovej republiky len čiastkovou úlohou.

Okupácia Británie podľa šéfa separatistov prinesie zlatý vek Ruska
SITA/AP

"Nestačí obsadiť Berlín, treba ísť ďalej a okupovať celú Britániu ako takú. Všetko zlo, všetok ruský osud spočíva v anglosaskom regióne. Pokiaľ ho obsadíme, nastúpi podľa všetkých našich predpokladov zlatý vek Ruska," vyhlásil Zacharčenko vo vysielaní televízie Cargrad TV, súkromného kanála šíriaceho krajne konzervatívne názory a pravoslávny extrémizmus.

Práve touto cestou sa podľa donbaského separatistu Rusku vrátia "stratené" územia. "Vrátime územie, ktoré stratilo ruské impérium, a navyše zaberieme územia, ktoré sme mali dostať od čias Krymskej vojny," dodal Zacharčenko.

V súvislosti s krymskou vojnou očividne hovoril o ruskej expanzii na Balkán, najmä do dnešného Rumunska a Moldavska. Zo Zacharčenkovho príhovoru nie je jasné, či išlo o zveličovanie. Slová o dobytí Veľkej Británie vodca doneckých radikálov predniesol s vážnou tvárou.

Tézy o rozšírení "ruského sveta" za hranice dnešnej Ruskej federácie sa nezriedka objavujú v prejavoch ideológov velkoruského šovinizmu. Svoje plány ale zatiaľ obmedzovali obsadením rusky hovoriacich oblastí Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok