O ukrajinskom vpáde na Krym máme dôkazy, tvrdia Rusi

TA3 ČTK
15.8.2016 19:17

Rusko je pripravené poskytnúť západným krajinám dôkazy o údajnom ozbrojenom vpáde Ukrajincov na územie anektovaného Krymu. Nemeckému ministrovi zahraničných vecí Frankovi Walterovi Steinmeierovi to v Jekaterinburgu povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Dlhodobo pripravovaná akcia

Moskva minulý týždeň obvinila Kyjev, že zosnoval vpád svojich diverzantov na polostrov, pri ktorom prišli o život dvaja ruskí vojaci. Po rokovaní so Steinmeierom Lavrov povedal, že akcia ukrajinskej vojenskej rozviedky bola vopred dlhodobo pripravovaná.

Incident vyvolal prudké zvýšenie napätia a obavy pred novým rusko-ukrajinským konfliktom. Špekulácie o tom, že Rusko preruší diplomatické styky s Ukrajinou, ale Lavrov odmietol. "O to nikto nemá záujem," vyhlásil.

Situácia sa upokojila

Cieľom ukrajinskej akcie bolo podľa ruského ministra destabilizovať situáciu na Kryme. Moskva kvôli zvýšenému napätiu podľa skorších správ uzavrela štyri z piatich hraničných priechodov a zablokovala na severe polostrova internetové spokojenie. Cez víkend sa ale podľa Kyjeva situácia upokojila a blíži sa k normálu.

Podľa ruských médií Lavrov a Steinmeier diskutovali o možnosti obnoviť rokovania takzvanej normandskej štvorky, ktorá združuje Rusko, Ukrajinu, Nemecko a Francúzsko. Najvyšší ruský predstaviteľ Vladimir Putin po krymskom incidente vyhlásil, že stretnutie skupiny na najvyššej úrovni, ktoré je naplánované v septembri v Číne, nemá za týchto okolností zmysel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok