Mladič chcel nesrbské obyvateľstvo vyhladiť, uviedol prokurátor

TA3 ČTK
5.12.2016 06:22

Niekdajší vrchný veliteľ bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič bol tým, kto velil jednotkám, ktoré počas konfliktu na Balkáne vraždili a vyháňali civilistov s cieľom vytvoriť v Bosne etnicky čistý srbský miništát.

Mladič chcel nesrbské obyvateľstvo vyhladiť, uviedol prokurátor
SITA/AP

Etnická čistka

Mladičova obhajoba sa snaží zvaliť vinu na iných, vyhlásil žalobca u Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Mladič na súde v Haagu čelí obžalobe z genocídy a ďalších zločinov. "Obhajcovia generála Mladiča sa snažia predstaviť svojho klienta ako neškodného a neschopného dôstojníka, odhodlaného brániť Moslimov" proti ľuďom, ako bol radikálny vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič, uviedol podľa agentúry AP žalobcu Alan Tieger.

Ako dôkaz premietol krátke video, na ktorom je vidieť Mladiča, ako v júli 1995 predsedá schôdzke s predstaviteľmi bosnianskych Moslimov v hoteli v Srebrenici. Zábery boli podľa žalobcu natočené krátko predtým, než Mladičove jednotky v tejto bezpečnostnej zóne pod ochranou OSN zmasakrovali približne 8000 bosnianskych Moslimov, mužov a chlapcov.

"Nebál sa toho, že by Moslimovia mohli vytvoriť štát, išlo mu o to ich úplne vyhladiť," dodal Tieger. Hovoril o etnickej čistke, ktorá ničila nesrbské rodiny a spoločenstvá. Sedemdesiattriročný Mladič, oblečený v šedom obleku, žalobcov pozorne počúval a občas si utrel čelo. Od piatku by mali nasledovať aj záverečná reč obhajoby. Mladič, zatknutý v roku 2011, už niekoľkokrát povedal, že je nevinný. Žalobcovia pre neho zrejme budú žiadať doživotný trest.

Nespravodlivý súd?

Verdikt v 11 bodoch obžaloby sa očakáva na začiatku budúceho roka. Mladič je obvinený okrem iného z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas vojny v Bosne v rokoch 1992-1995, v ktorej zahynulo viac ako 100.000 ľudí a viac ako dva milióny obyvateľov museli opustiť svoje domovy. Prítomná v Haagu bola tiež predsedníčka združenia Srebrenice matiek Munira Subašičová, ktorá pri krviprelievaní prišla o manžela a o syna, ktorý by dnes oslávil 42. narodeniny.


"Prokuratúra predkladá veľmi dobré dôkazy, on (Mladič) sa obhajuje klamstvami," povedala agentúre AP Subašičová. Dúfa, že Mladič, ktorý je zoslabnutý po sérii mŕtvic, nezomrie, než padne rozsudok. "Keď už nie je trest smrti, mal by dostať doživotie," dodala. Mladič bol obvinený spolu s Karadžičom, ktorý bol už v marci odsúdili na 40 rokov väzenia. Dnes sa proti rozsudku odvolal. V tlačovom vyhlásení Karadžič podľa AP uviedol, že súd nebol spravodlivý a že sudcovia sa dopustili 48 chýb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok