Pozostalí obetí zo Srebrenice neuspeli, súd zamietol ich žalobu

TA3 TASR
22.9.2016 16:24

Európsky súd pre ľudské práva zamietol žiadosť pozostalých po trojici bosnianskych moslimov zavraždených počas masakry v Srebrenici. Tí sa odvolali voči rozhodnutiu holandských úradov nevzniesť žalobu proti trom príslušníkom medzinárodných síl OSN.

Incident dostatočne prešetrili

Tí poslali týchto moslimov preč zo základne OSN, čím mali nepriamo zapríčiniť ich smrť. ESĽP toto odvolanie zamietol s tým, že holandské úrady "incident dostatočne prešetrili a žiadosti o trestné stíhanie venovali náležitú pozornosť", uviedla agentúra AP.

Trestné oznámenie na veliteľa holandskej jednotky Toma Karremansa, jeho zástupcu Roba Frankena a dôstojníka Berenda Oosterveena podali štyria pozostalí obetí.

Holandská prokuratúra ešte v roku 2013 zamietla v tomto prípade vznesenie žaloby, proti čomu sa príbuzní zavraždeného tlmočníka OSN Muhameda Nuhanoviča, jeho otca Ibra a elektrikára Riza Mustafiča odvolali.

O masakre nemohli tušiť

Rovnako ako prokuratúra však v roku 2015 rozhodol v tomto prípade aj holandský odvolací súd a voči mužom obvinenia nevzniesol. Dospel totiž k záveru, že Holanďania nenesú zodpovednosť za smrť týchto moslimov, keďže nemohli tušiť, že im hrozí likvidácia zo strany bosnianskych Srbov.

Odhaduje sa, že 11. júla 1995 po obsadení Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za chránenú zónu, jednotky bosnianskych Srbov popravili v meste a jeho okolí približne 8000 mužov a chlapcov, ktorých pozostatky pochovali vo viacerých masových hroboch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok