Spozorovali planétu, na ktorej by sme v roku 2018 mohli nájsť život

TA3
3.12.2016 09:38

Zo Zeme sa vôbec po prvýkrát podarilo priamo pozorovať planétu, ktorá je podobná Zemi. Vedcom to umožní vykonať prelomovú vec. Na rozdiel od desiatok iných môžu pri tejto planéte zistiť, či je obývaná. Stačí im maličkosť – superzariadenie za Mesiacom.

Spozorovali planétu, na ktorej by sme v roku 2018 mohli nájsť život
ČTK/ZUMA/W. Stenzel

150 svetelných rokov od nás

Na planétu s názvom K2-3d naďabil Keplerov vesmírny teleskop. Je relatívne blízko našej Zeme, „len“ 150 svetelných rokov. Predpokladá sa, že je 1,5-násobne väčšia ako naša domovská planéta a okolo svojej hviezdy obehne raz za 45 dní.

Je k nej bližšie ako my k Slnku, ale keďže obieha okolo červeného trpaslíka, nachádza sa v takzvanej obývateľnej zóne a na jej povrchu môže byť kvapalná voda. Na jej povrchu by mali panovať podmienky, podobné našim trópom. Na planéte však nemusí byť len voda a znesiteľné teploty, ale aj život - a čo je mimoriadne vzrušujúce, budeme to môcť zistiť.

k2-3d-planet_0a000002-8dfc-0a3a.jpg

Výnimočnú planétu sa podarilo zachytiť klasickým „keplerovským“ spôsobom. Keď prechádzala popred svoju hviezdu, mierne ju zatienila. Opakované „bliknutie“ hviezdy spozorovalo pozemské observatórium v Japonsku.

Čo obsahuje atmosféra

Teraz sa na ňu zamerajú väčšie kalibre. Na budúci rok si ju prezrie Hubbleov teleskop na našej orbite a o rok neskôr najsofistikovanejší prístroj astronómie – Webbov teleskop, ktorý tesne predtým umiestnia do vesmíru ďaleko za náš Mesiac.

Zemi podobné planéty sme objavili už mnohokrát. Aký je rozdiel medzi nimi a K2-3d? Ostatné objavili „nepriamo“, na základe výpočtov. K2-3d bude môcť extrémne výkonný Webbov teleskop spozorovať priamo a na základe analýzy jej farebného spektra zistiť, čo sa nachádza v jej atmosfére.

Ak v nej nájde vodu, kyslík, metán či amoniak v správnom pomere, bude sa dať s veľkou pravdepodobnosťou povedať, že vo vesmíre nie sme sami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok