Tento kmeň dodnes nepozná civilizáciu. Pozrite si unikátne zábery

TA3
3.12.2016 19:52

Janomamovia sú jeden z posledných nedotknutých kmeňov, ktoré ani v roku 2016 nevedia, čo je to civilizácia. Unikátnu kultúru, ktorej hrozí zánik, sa podarilo odfotografovať zo vzduchu.

Tento kmeň dodnes nepozná civilizáciu. Pozrite si unikátne zábery
Guilherme Gnipper Trevisan/FUNAI/Hutukara

Zvláštne osady v lesoch

Indiáni z kmeňa žijú vo zvláštnych kruhových osadách s akýmsi „patiom“ hlboko v lesoch pri brazílsko-venezuelskej hranici. Nedávno sa ich život podarilo odfotografovať z lietadla, ktoré prelietalo okolo.

janomamo4_0a000002-8b0d-e204.jpg

Zábery ukazujú kmeňové spoločenstvo približne so stovkou ľudí. Všetci žijú na rozľahlom teritóriu dažďového pralesa tradičným spôsobom života, aký sa viedli ešte pred príchodom belochov do Južnej Ameriky.

Prežitie Janomamov priamo súvisí s okolitou prírodou, tá je však ohrozená. Najväčšie nebezpečenstvo zrejme predstavuje príchod zlatokopov, ktorí ničia lesy výrubom a ortuťou. Nezvyčajné nie sú aj ozbrojené strety s Indiánmi.

Baníci zo zlatonosných baní sú pre izolované kmene smrtonosnými poslami civilizácie. Do osád často zavlečú choroby ako napríklad maláriu, chrípku či osýpky. Domorodci voči nim nemajú žiadnu imunitu.

janomamo2_0a000002-8a94-c437.jpg

100 nedotknutých kmeňov

Prales je pre Janomamov všetkým. Sú závislí na jeho plodoch a živia sa aj malými ulovenými živočíchmi. Podľa etnológov poznajú až 500 rastlín, ktoré využívajú na prípravu jedla, ale aj na liečenie a pri stavbe prístreškov.

Letecké zábery okrem vyľakaných Indiánov ukazujú aj ich typické obydlia. Svoje štvorcové prístrešky zoskupujú do kruhového tvaru. Jeden štvorec s vlastným ohniskom patrí jednej rodine a otvorený stred sa využíva na kmeňové slávnosti či obrady. K osadám patria aj malé políčka s typickými miestnymi plodinami ako je maniok či banány.

janomamo3_0a000002-8abe-54a8.jpg

V amazonskom pralese by sa stále malo nachádzať asi 100 kmeňov nedotknutých modernou civilizáciou. Ochrane územia bezbranných Indiánov sa venuje špeciálny úrad brazílskej vlády, ten však čelí rozpočtovým škrtom. Hrozí, že šesť z dvanástich špecializovaných tímov na ochranu nedotknutých kmeňov môže zaniknúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok