Legendy sa potvrdili, Rusi našli tajnú nacistickú základňu v Arktíde

TA3
30.10.2016 19:51

Ruským výskumníkom sa podarilo nájsť desaťročia stratenú nacistickú základňu hlboko za polárnym kruhom. Skončila neslávne, skazu jej zrejme priniesli ľadové medvede.

Legendy sa potvrdili, Rusi našli tajnú nacistickú základňu v Arktíde
ČTK/dpa/C3066 Hinrich Baesemann

Legendy o prítomnosti Nemcov

Základňa z čias Tretej ríše sa našla na maličkom ostrove nazvanom Alexandrina zem, ktorý sa nachádza asi tisíc kilometrov od Severného pólu. Ani arktické oblasti sa totiž nevyhli plánom Adolfa Hitlera na ovládnutie sveta.

O prítomnosti Nemcov na tomto území sa dlho šírili legendy. Ruskému tímu sa až teraz podarilo nájsť asi 500 artefaktov, ktoré patrili Nemcom. Niektoré z nich majú na sebe symbol svastiky, takže sa dajú pomerne jednoznačne datovať. Do dobre zachovaných predmetov patria uniformy, meteorologické prístroje a aj osobné predmety.

"Koža, drevo, prírodné textílie a aj plast sa v klimatických podmienkach ostrova dobre zachovali. Naopak, kovy pod vplyvom studeného vlhkého prostredia nevydržali. Rýchlo zhrdzaveli a nakoniec sa rozpadli," povedal výskumník Národného parku Ruská Arktída Evgenij Ermolov.

Toxické medvedie mäso

Nacistická základňa vznikla rok po vpáde do Sovietskeho zväzu, teda v roku 1942. Skladala sa z niekoľkých domov, bunkrov a obranných hniezd a postavili ju asi pol kilometra od pobrežia. Tajné označenie „taktickej meteorologickej“ základne bolo Schatzgräber (Lovec pokladov).

Nemci potrebovali takúto stanicu práve na takomto odľahlom mieste, aby pomohla efektívnym útokom motorových lodí a ponoriek na morskú trasu v Severnom mori. Od novembra 1943 až do júla 1944 vytvorili 700 súhrnných správ o počasí, ale prišla skaza. Jej dôvodom bol zrejme medveď.

Posádke umiestnenej na ľudoprázdnom ostrove dochádzali zásoby, musela sa preto uchýliť k núdzovým riešeniam a jesť, čo sa dalo. Na tanier sa im dostalo mäso ľadového medveďa, lenže zrejme nebolo dostatočne tepelne spracované. V mäse sa totiž nachádzal aj svalovec, ktorý premenil celú základňu na lazaret. Nemcov postihla trichinelóza, červy im prevŕtali svaly a v hrozných útrapách museli čakať na pomoc z vonkajšieho sveta.

Lietadlom aj ponorkou

Ani po príchode pomoci sa neskončili ťažkosti „lovcov pokladov“, pretože záchranné lietadlo pristálo v nevhodnom teréne a poškodilo si podvozok. Z nehostinného ostrova sa Nemci dostali preč až po zdĺhavej oprave. V evakuácii pomáhala aj vojenská ponorka.

Alexandrina zem sa v poslednom období skloňovala aj v súvislosti s ruskými plánmi na vybudovanie vlastnej vojenskej základne. Armádny komplex údajne poskytne 150 ľudom možnosť prežiť rok a pol bez podpory zvonka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok