Národný cintorín zasiahla veterná smršť, poškodila hroby osobností

TA3 TASR
2.12.2016 13:08

Národný cintorín v Martine zasiahla v noci veterná smršť, ktorá vyvrátila niekoľko stromov a tie poškodili okolo 30 až 60 hrobov. Informoval o tom primátor Martina Andrej Hrnčiar.

Národný cintorín zasiahla veterná smršť, poškodila hroby osobností
TASR/Erika Ďurčová

"Vyčísľujeme škody a zisťujeme ich rozsah. Sú poškodené aj národné kultúrne pamiatky, ako napríklad hrob Svetozára Hurbana Vajanského. Momentálne je Národný cintorín z dôvodu bezpečnosti uzatvorený pre verejnosť," povedal Hrnčiar. Doplnil, že na pondelok je zvolaná mimoriadna komisia Národného cintorína.

"Už budeme vedieť predbežný rozsah škôd a začneme s ich odstraňovaním. Na Národný cintorín nemajú možnosť prístupu mechanizmy, čiže všetko sa bude musieť odstrániť ručne. Takže asi to chvíľu potrvá. Ale urobíme všetko pre to, aby bol Národný cintorín sprístupnený verejnosti v čo najkratšom čase," zdôraznil martinský primátor.

Národný cintorín, na ktorom je pochovaných viac ako 400 národných dejateľov, založili koncom 18. storočia pôvodne ako mestský cintorín. Pretože Martin sa neskôr stal centrom národnej kultúry Slovákov, posledné miesto odpočinku na ňom našli postupne mnohí národovci, a tak získal celonárodný význam. V roku 1967 vyhlásili Národný cintorín za národnú kultúrnu pamiatku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok