Šachista Carlsen obhájil titul majstra sveta v deň 26. narodenín

TA3 SITA
1.12.2016 09:14

Magnus Carlsen sa stal celkovo po tretí raz v kariére majstrom sveta v šachu. Nórsky favorit obhájil titul v súboji s ruským vyzývateľom Sergejom Kariakinom v deň svojich 26. narodenín, keď uspel vo dvoch zo štyroch tajbrejkových partií rapid šachu.

Hra na 25 minút

Hralo sa na 25 minút s 10 sekundami po každom ťahu a po dvoch remízach prišla víťazná pointa v podaní Nóra. Rus už v záverečnej partii nedokázal odpovedať, ba jeho súper ešte zvýšil na 3:1.

Spôsob rozhodnutia súboja o titul v "predĺžení" zaviedli v roku 2006 a víťazstvo si takýmto spôsobom predtým zabezpečili iba Rus Vladimir Kramnik (2006) a Ind Višvanátan Ánand (2012). Carlsen predtým získal titul v roku 2013 víťazstvom nad Ánandom, obhájil ho nasledujúci rok v Soči proti rovnakému súperovi. Víťaz sa bude hrdiť titulom šampióna pre obdobie 2016 - 2018.

partia_0a000002-dbaa-2a66.jpg

Najťažší zápas v celej kariére

"Bol to najťažší zápas v celej mojej kariére a vysoko kvalitný. Gratulujem súperovi k výkonu a ďakujem všetkým, ktorí sa pričinili o dôstojný rámec tohto súboja - organizátorom, sponzorom aj divákom. Po prehre v ôsmej partii ma zaplavili negatívne myšlienky, ale dostal som sa z toho," uviedol staronový šampión Magnus Carlsen na tlačovej konferencii, citoval ho web championat.com.

Kariakin, ktorý je považovaný za majstra defenzívy, na otázku, či opäť hodlá vyhrať turnaj kandidátov a vyzvať Carlsena, odpovedal: "Taký je základný plán. Verím, že ešte dostanem šancu na odplatu."

Aktéri titulu o šachový trón si rozdelili prémiu 1,1 milióna eur, Carlsenovi pripadlo 55% z tejto sumy, Kariakinovi 45%.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok