O majstrovi šachu sa stále nerozhodlo, na rade sú tajbrejky

TA3 SITA
29.11.2016 09:47

Ani záverečná dvanásta partia nepriniesla rozuzlenie v newyorskom súboji o titul majstra sveta v šachu medzi Nórom Magnusom Carlsenom a Rusom Sergejom Kariakinom.

Ide to tuhého

Remíza znamenajúca stav 6:6 posúva duel o šachový trón do tajbrejku, ktorý sa uskutoční v stredu 30. novembra od 20.00 h SEČ. Pokračovať sa bude formou štyroch partií rapid šachu po 25 minút pre každého z hráčov a 10 sekundami po každom ťahu. V prípade opäť nerozhodného stavu 2:2 sa pokračuje piatimi partiami bleskového šachu po 5 minút. Ak sa ani po nich nerozhodne, k slovu sa dostane náhla smrť - tzv. Armagedon šach.

V ňom bude zvýhodnený kandidát s bielymi figúrkami, lebo bude mať viac času na premýšľanie ako jeho súper, konkrétne 5 a 4 minúty. Ak z tejto výhody nevyťaží víťazstvo, majstrom sveta sa stane jeho súper s čiernymi figúrkami. Tento spôsob rozhodnutie v "predĺžení" zaviedli v roku 2006 a víťazstvo si takýmto spôsobom doteraz zabezpečili iba Rus Vladimir Kramnik (2006) a Ind Višvanátan Ánand (2012).

Dvanásta bola najkratšia

Dvanásta partia v newyorskom South Street Seaport trvala iba 35 minút a bola najkratšou spomedzi všetkých, ktoré odohrali obhajca Carlsen a jeho vyzývateľ Kariakin. Nór mal výhodu bielych figúrok a zvolil si španielsky spôsob boja. Rus reagoval Berlínskou obranou a po 21 ťahoch zmizli zo šachovnice obe dámy. Rozostavenie s vežou, strelcom a pravidelnou štruktúrou pešiakov signalizovalo skorú dohodu na remíze. Zrodila sa po 35 minútach a 30 ťahoch.

"Ospravedlňujem sa fanúšikom, ale necítil som potrebu riskovať," vravel na tlačovej konferencii Magnus Carlsen. "Remízu beriem, keďže som mal čierne figúrky," cituje Kariakina portál worldchess.com.

Aktéri súboja o šachový trón si rozdelia sumu 1,1 milióna USD, víťaz z nej získa 60%. Carlsen získal titul v roku 2013 víťazstvom nad Indom Višvanátanom Ánandom, obhájil ho nasledujúci rok v Soči proti rovnakému súperovi. Víťaz sa bude hrdiť titulom šampióna pre obdobie 2016 - 2018.

Zápas o titul majstra sveta v šachu (New York)

Magnus Carlsen (Nór.) - Sergej Kariakin (Rus.) 6:6 po XII. partii

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok