Premiérky Británie a Poľska rokovali o právach občanov po Brexite

TA3 TASR
28.11.2016 21:55

Poľsko očakáva od Londýna záruky, že práva poľských občanov, ktorí žijú a pracujú v Británii, sa nezmenšia ani po odchode tejto ostrovnej monarchie z Európskej únie, naznačila v britskej metropole poľská premiérka Beata Szydlová.

Aktívna úloha

Na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou britskej vlády Theresou Mayovou hostka z Varšavy vyhlásila, že Poľsko akceptuje garantovanie práv na princípe vzájomnosti, avšak rado by dosiahlo, aby po tzv. Brexite nedošlo ani k zmenám v práve Poliakov na zotrvanie v Británii.

Podľa Szydlovej slov nebolo vystúpenie Británie z EÚ najdôležitejšou témou jej rokovaní s Mayovou, aj keď sa Varšava v procese rokovaní Bruselu s Londýnom chystá plniť aktívnu úlohu, informovali tlačové agentúry DPA a MTI. Z údajov britského štatistického úradu ONS vyplýva, že v krajine žije a pracuje aktuálne 930.000 poľských občanov.

Súdny spor

Mayová podľa vlastných slov poľskej kolegyni potvrdila, že britská vláda by zaručila práva občanov Poľska a ďalších členských štátov EÚ aj po Brexite, ak by rovnaké práva garantovali členovia EÚ britským občanom, ktorí sa usadili na ich území. Predsedníčka britskej vlády vyjadrila súčasne nádej, že o tejto otázke sa podarí dosiahnuť dohodu už v skorom štádiu procesu rokovaní o vystúpení Británie z EÚ.

Podľa Mayovej sa od leta podarilo britskej vláde značne pokročiť v prípravách na rokovania o Brexite. Londýn, ako potvrdila, chce aktivovať príslušný článok Lisabonskej zmluvy na sklonku marca 2017. V súčasnosti ešte prebieha súdny spor, ktorého iniciátori by chceli dosiahnuť, aby tento krok vlády umožnilo iba predchádzajúce schválenie postupu britskými zákonodarcami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok