Británia predstavila prvý rozpočtový plán od referenda o Brexite

TA3 ČTK
23.11.2016 18:02

Britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť zhoršil odhad vývoja ekonomiky na najbližšie dva roky. Pri prezentácii svojej prvej správy o štátnom rozpočte to v parlamente povedal britský minister financií Philip Hammond.

Rast ekonomiky sa spomalí

Hammond zároveň sľúbil, že počas nasledujúcich piatich rokov podporí ekonomiku investíciami do inovácií a rozvoja infraštruktúry v objeme 23 miliárd libier. Potvrdil aj plány na zvýšenie minimálnej mzdy a zníženie dane zo ziskov firiem.

Úrad teraz predpokladá, že rast britskej ekonomiky v budúcom roku sa spomalí na 1,4 percenta. Predchádzajúca prognóza úradu uvádzala, že ekonomika budúci rok vzrastie o 2,2 percenta. Odhad rastu na rok 2018 úrad znížil na 1,7 percenta z doteraz predpokladaných 2,1 percenta.

Odhad rastu na tento rok úrad nepatrne zlepšil, a to o 0,1 percentuálneho bodu na 2,1 percenta.

Príprava na zmeny

Marcový odhad úradu bol založený na predpoklade, že Briti v referende schvália zotrvanie svojej krajiny v Európskej únii. To sa ale nestalo. Odhad rastu na roky 2019 a 2020 ponechal úrad na 2,1 percenta.

Úlohou vlády je podľa Hammonda zabezpečiť odolnosť ekonomiky v čase odchodu z EÚ a pripraviť ju na následné zmeny. Minister sľúbil zachovanie rozpočtovej disciplíny, zároveň ale poukázal na potrebu investícií do zvýšenia produktivity.

Hammond potvrdil, že minimálna hodinová mzda v apríli stúpne na 7,5 libry z doterajších 7,2 libry a že daň zo ziskov firiem sa v najbližších rokoch zníži na 17 percent zo súčasných 20 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok