Winnetou sa vracia vo veľkom štýle. Zloducha si zahral ten istý herec

TA3
26.11.2016 09:53

Filmy s nimi milovalo niekoľko generácií a to nielen u nás. Indiánsky náčelník Winnetou a neohrozený zálesák Old Shatterhand sa teraz po polstoročí dočkali novej filmovej adaptácie. Aká bude? Veľa naznačí zverejnený trailer.

Winnetou sa vracia vo veľkom štýle. Zloducha si zahral ten istý herec
RTL

Kultové knihy aj filmy

Príbehy nemeckého prisťahovalca na divokom západe a náčelníka indiánskeho kmeňa Apačov najprv spracoval spisovateľ Karl May. Nešlo o jeho zážitky, skôr zidealizované predstavy o vtedajšej Amerike.

Mayove knižky, ktoré v neprajnej dobe propagovali rasovú a kultúrnu toleranciu, mali obrovský úspech a rozšírili sa do viacerých krajín. O pár desaťročí neskôr nasledovali filmy, ktoré získali kultový status. Kto, najmä z generácie tých skôr narodených, by si dodnes nepamätal mená ako Nšo-či, Santer či Sam Hawkins?

Prešlo ďalších 50 rokov a v Nemecku sa rozhodli pre nové spracovanie pôvodnej filmovej série. Nepôjde však o remake, skôr o voľnú adaptáciu príbehov. Autori cielia na mladého diváka aj na fanúšikov pôvodných filmov, keďže v novej trilógii sa predstavia aj herci, ktorí si zahrali v 60. rokoch.

img-6511-backup1-orez_0a000002-2369-b604.jpg

Nemecký inžinier v Arizone

Old Shatterhanda si po novom zahral Wotan Wilke Möhring, známy ako komisár v seriáli Miesto činu. Úloha Winnetoua pripadla albánskemu hercovi Nikovi Xhelilajovi. Dejovú líniu autori mierne upravili a scény zdramatizovali. Dramatické rýchle akcie urobili z pokojnej, až rozprávkovej atmosféry modernejší westernový príbeh.

Dej prvého dielu s názvom „Winnetou: Nový svet“ sa začína v roku 1860. Mladý nemecký inžinier Karl May prichádza do Arizony, aby pracoval ako zememerač na stavbe železnice. Netrvá dlho a stretne sa aj s Apačmi. Zraní ho indiánsky šíp, ale o skalp nepríde. Ako väzeň Apačov je fascinovaný ich životom, kultúrou ale aj krásnou Nšo-či.

May uzavrie so synom náčelníka Winnetouom doživotné pokrvné priateľstvo a dostane nové meno Old Shatterhand. Spoločne sa snažia brániť apačské územie proti staviteľom železnice.

V ďalšej časti s názvom „Winnetou: Tajomstvo Strieborného jazera“ sa znovu oživí príbeh legendárneho pokladu a v poslednej časti trilógie „Winnetou: Posledný boj“ budú hrdinovia čeliť gangsterskej rodine Santerovcov, ktorej ide len o zisk z ropy.

Návrat starej gardy

Všetky tri diely sú viditeľne ovplyvnené pôvodnými príbehmi, ale nenesú rovnaký názov ako v 60. rokoch. Rozhodol o tom súd, podľa ktorého sú na to príliš voľnou adaptáciou.

Hoci oboch hlavných hrdinov hrajú „noví“ herci, vracia sa aj stará garda.

Televízna trilógia vsadila pri hlavných hrdinov na novšie mená, ale do zbrane sa vrátili aj staré gardy. Zloducha Santera si po desaťročiach opäť zahral Mario Adorf. Do trilógie sa v malej úlohe vrátila Marie Versini, ktorá si pred polstoročím získala srdcia divákov ako krásna sestra apačského bojovníka a zároveň láska Old Shatterhanda.

Späť je dokonca aj Gojko Mitič, hlavný hrdina filmovej série, ktorá sa svojho času snažila z úspechu „winnetouoviek“ ťažiť. Zahral si starého apačského náčelníka  Inču-čunu.

Podobná zostala aj hudba a filmové lokality. Chorvátske národné parky sa opäť osvedčili ako výborná a prístupná kulisa pre americký divoký západ. Prvý diel trilógie príde na televízne obrazovky už v období Vianoc.

Autori sľubujú významnejšie zmeny v deji. Čoskoro sa teda dozvieme, či Old Shatterhand dokáže zachrániť svojho pokrvného brata. To sa mu totiž pred polstoročím nepodarilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok