Psy a mačky začnú operovať bez umŕtvenia, varuje Simon

TA3 TASR
24.11.2016 14:56

Spôsobí schválená novela zákona o liekoch týranie domácich miláčikov vo veľkom meradle? Opozičný poslanec Zsolt Simon varoval, že operácie psov a mačiek budú od januára prebiehať bez uspania.

Psy a mačky začnú operovať bez umŕtvenia, varuje Simon
SITA/AP

Operovať bez umŕtvenia je týranie

"Pri tejto novele vypustili možnosť, aby sa veterinárni lekári na Slovensku mohli legálne dostať k humánnym liekom. Nekúpia ich od distribútora ani od lekární, budú mať možnosť kúpiť ich len od držiteľa rozhodnutia o registrácii lieku, ktorý ani nemusí mať sklad na území SR," vysvetlil Simon s tým, že veterinárov nútime, aby nelegálne či pololegálne dovážali lieky zo zahraničia.

Podľa Simona sa humánne lieky v najväčšej miere využívajú pri liečení psov a mačiek či pri hospodárskych zvieratách. "Liek na uspanie či lokálne umŕtvenie je ten istý, ktorý sa používa v humánnej medicíne pri ľuďoch. Pýtam sa, majú veterinári týrať psy a mačky?" vyhlásil.

Opozičný poslanec upozornil, že nejde len o uspávanie zvierat, ale napr. aj o očnú masť, antibiotiká či roztok na čistenie rán. "Táto vláda vytvorila jeden obrovský problém. Vyzývam ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), vládu a koaličných poslancov, aby na ďalšiu schôdzu v skrátenej lehote predložili návrh zmeny tohto zákona, ktorý vyrieši problém," dodal.

Pacientom chýbajú lieky

Samotná novela má zabezpečiť, aby lieky hradené z verejného zdravotného poistenia mohli vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Právna norma má teda riešiť chýbajúce lieky pre slovenských pacientov.

Len vlani sa zo Slovenska vyviezli lieky asi za 280 miliónov eur. Po novom preto budú môcť lieky hradené z verejného zdravotného poistenia vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Odhaduje sa, že asi 130 z nich lieky do lekární nedodávalo.

"Nedostupnosť niektorých liekov v Slovenskej republike je závažným problémom. Pacienti sa veľmi často nevedia dostať k svojim liekom, ktoré im boli predpísané ošetrujúcim lekárom. Často pritom ide o lieky, ktoré sú život zachraňujúce," upozornilo v návrhu ministerstvo. Lieky na Slovensku sú po zmenách v roku 2012 jedny z najlacnejších v EÚ, vo väčšine prípadov ide o druhú najnižšiu cenu. "Tým sa lieky, ktoré sú na trhu v SR, stávajú atraktívne pre vývoz do členských štátov EÚ s výrazne vyššou cenou daného lieku," poukázal rezort.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok