Mačkám v Islamskom štáte odzvonilo, bojovníkom ich zakázali

TA3 TASR
6.10.2016 14:00

Džihádistická organizácia Islamský štát vydala v irackom meste Mósul zákaz chovu mačiek v domoch. Fatvu vydali duchovní IS, ktorí tvrdia, že ich zákaz je v súlade s víziou, ideológiou a presvedčením Dáišu.

Mačkám v Islamskom štáte odzvonilo, bojovníkom ich zakázali
Twitter.com/ISIL cats

Mačacia fatva

V súvislosti s novou, mačacou fatvou britský denník Daily Mail vyjadruje údiv nad týmto rozhodnutím, keďže IS ešte nedávno na svojich webových stránkach na sociálnych sieťach uverejnil sériu fotografií svojich príslušníkov s mačkami a mačiatkami v rukách. Podľa Daily Mail mali tieto snímky propagandistický účel a boli adresované špecifickej skupine potenciálnych sympatizantov - mladým ľuďom.

mnau4_0a000002-39f5-549b.jpg

Mladí bojovníci IS, zachytení na fotografiách, kŕmia mačiatka mliekom, či pózujú s nimi v náručí. na sociálnych sieťach sa objavili aj zátišia s mačiatkami s granátom či samopalom.

Jeden z bojovníkov, ktorý medzičasom padol v bojoch o mesto Rakka, dostal pred časom vďaka svojej fotke s mačiatkom okolo 10.000 ponúk na sobáš, napísal Daily Mail. Známy britský verbovač pre IS Omar Hossein zasa "zavesil" na sociálne siete fotografiu svojej sivej mačky Lucy ležiacej v pelechu vytvorenom z vesty používanej pri samovražedných atentátoch.

mnau3_0a000002-3a15-5ae9.jpg

Aj v dome proroka žila mačka

Agentúra RIA Novosti, ktorá o fatve z Mósulu informovala tiež, cituje vyhlásenie člena Rady muftiov Ruska, Renata Abianova, ktorý upozornil, že islam učí o úcte ku všetkým zvieratám a negatívny vzťah k nim sa, naopak, odsudzuje. Dodal, že podľa islamskej tradície aj v dome proroka Mohameda žila mačka a on sa s ňou rád hrával.

Princíp úcty k životu sa prejavuje aj pri zabíjaní zvierat, napríklad na sviatok obetovania, keď v súlade s islamskými predpismi musí byť zviera pred porážkou čo najpokojnejšie - preto nie je dovolené vystavovať pred ním nôž alebo iné ostré a bodné predmety.

mnau-2_0a000002-3a2f-8616.jpg

Nežiaduce sú aj holuby

Rozhodovacie právomoci v IS má ústredný výbor, ktorý počas ovládnutia Mósulu vydal už mnoho zákazov. Členmi tohto výboru sú nielen vojenskí velitelia, ale aj duchovní.

Džihádisti, ktorí ovládajú "provinciu Eufrat" v Iraku a Sýrii, predtým napríklad vydali fatvu zakazujúcu zaužívaný chov holubov na plochých strechách domov, a to s vysvetlením, že ide o zneucťujúcu činnosť. Miestni chovatelia holubov dostali týždeň na to, aby sa svojich holubov zbavili, v opačnom prípade im hrozilo verejné bičovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok