Zvíťazil pragmatizmus? Zdá sa, že Trump hodil minulosť za hlavu

TA3 ČTK
20.11.2016 00:03

Novozvolený americký prezident Donald Trump sa stretol s bývalým republikánskym prezidentským kandidátom z roku 2012 a jedným zo svojich najväčších kritikov Mittom Romneym. Téma stretnutia nie je známa, agentúry však špekulujú, že Romney by mohol byť kandidátom na post ministra zahraničia.

Hľadá členov vlády

Schôdzka podľa agentúry Reuters trvala hodinu a 20 minút. Trump po nej povedal novinárom, že rokovania boli "skvelé". Romney dodal, že ich konverzácia bola dôkladná a rozsiahla a týkala sa rôznych medzinárodných tém. Obaja sa podľa agentúry AP po stretnutí usmievali a potriasli si rukami.

O tom, či by Romney mohol byť novým členom vlády, sa však ani jeden z nich nezmienil. Romney bol prvý z dlhého zoznamu ľudí, s ktorými sa chce Trump cez víkend stretnúť. Trump teraz hľadá členov svojej vlády a zbiera rady. Do Bieleho domu má nastúpiť 20. januára.

Podvodník a smoliar

Romney bol proti nominácii Trumpa na post prezidentského kandidáta. V marci uviedol, že Trump by bol nebezpečný ako prezident, pretože jeho politika by mohla vyvolať recesiu. Vyjadril sa tiež nelichotivo o jeho prístupe k zahraničnej politike a nazval ho podvodníkom a falošným človekom. Trump na to reagoval vyhlásením, že Romeno je smoliar a slaboch, ktorý nechal vo voľbách v roku 2012 vyhrať Baracka Obamu.

Od zvolenia Trumpa za prezidenta sa však ich vzťah začal meniť a Romney dokonca telefonoval Trumpovi, aby mu zagratuloval k zvoleniu. Či sa Romney stane členom vlády, zatiaľ nie je jasné. Hovorí sa aj o iných kandidátoch na ministra zahraničia, je medzi nimi bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, bývalý americký veľvyslanec pri OSN John Bolton alebo senátor Bob Corkery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok