K Zemi letí asteroid a čas sa kráti. V USA zisťovali, čo treba robiť

19.11.2016 10:08

Čo by ľudstvo robilo, keby hrozilo, že do Zeme narazí asteroid? A čo keď sa to stane presne o štyri roky? S takýmto katastrofickým scenárom sa snažia pracovať americké úrady.

K Zemi letí asteroid a čas sa kráti. V USA zisťovali, čo treba robiť
Foto: NASA/JPL-Caltech

Od 100 do 250 metrov

Americké agentúry NASA a FEMA (Federálny úrad pre zvládanie krízy) analyzovali, čo by bolo treba robiť v situácii, pri ktorej by asteroid veľký v priemere od 100 do 250 metrov mieri k Zemi. Chcú byť pripravené a v prípade hroziacej katastrofy chcú minimalizovať následky na obyvateľstvo Spojených štátov.

Prepracovaná simulácia sa nezačína príliš dramaticky. Pri prvom spozorovaní objektu nie je isté, že dopadne na Zem. Existuje ale asi dvojpercentná pravdepodobnosť, čo je v podobných prípadoch dosť veľa.

Po trojmesačnom pozorovaní však šanca náhle vzrástla na 65 percent. Dráhu fiktívneho meteoritu naplánovali tak, že ju na štyri mesiace zatienilo Slnko. Astronómovia z NASA preto museli na dlhé mesiace  prerušiť pozorovania.

Keď sa po dlhom čase asteroid opäť objavil v hľadáčiku, všetci vedeli, že je zle. Blížiaci sa asteroid do Zeme narazí takmer naisto.

Simulácie na základe dostupných údajov určili termín dopadu na 20. september 2020. Čierneho Petra si vybrali práve Spojené štáty - vesmírny objekt zrejme dopadne na Kaliforniu, alebo k americkému pobrežiu Tichého oceánu.

asteroid-maketa_0a000002-dd09-6f8e.jpg Foto:

Ako informovať a evakuovať milióny

Američania však majú šancu prežiť. Ak má teleso veľkosť do jedného kilometra, napácha obrovské škody. V prípade, ak by bol väčší, v ohrození by sa ocitlo celé ľudstvo, prípadne život sám.

Ak by asteroid do 250 metrov dopadol na Kaliforniu, ako ukazovali výpočty v simulácii, v štvormiliónovom Los Angeles by spôsobil katastrofu.

Kľúčový je v tomto prípade čas. Cvičenie NASA a FEMA pracovalo s alternatívou, že je ho príliš málo a záchranná misia na štýl filmu Armageddon sa nedá zrealizovať. Úrady musia vložiť všetky sily do výpočtu miesta a deštrukčného potenciálu možného dopadu. S ohľadom na miestnu infraštruktúru musia zabezpečiť presun miliónov ľudí do bezpečia.

Krízový scenár zahŕňa aj komunikačnú stratégiu. Tá by sa snažila predísť fámam a nepravdivým informáciám, ktoré by mohli dať do pohybu masy ľudí nesprávnym smerom. Najväčšou výzvou v tomto scenári zostáva masová evakuácia obrovských metropol.

arm-drilling-eva_0a000002-df1f-84a4.jpg Foto:

Čo možno spraviť vo vesmíre

V predchádzajúcich cvičných scenároch sa však počítalo aj s možnosťou vzdorovania vo vesmíre. Možno by rútiaci sa asteroid stačilo ďaleko od Zeme o trochu vychýliť a nakoniec by nás tesne minul.

Prípadné odklonenie asteroidu by však nevyzeralo ako z hollywoodskeho scenára. Namiesto efektného rozmetania asteroidu jadrovým výbuchom by záchrannú operáciu začala robotická misia.

Z vesmírneho objektu by odčlenila asi štvormetrový balvan a presunula by ho na mesačnú orbitu. Tam by štruktúru kameňa analyzovali astronauti. Počíta sa aj s tým, že táto operácia by mohla asteroid vychýliť z dráhy natoľko, že by Zem tesne minul.

Na skúšanie možných manévrov už postavili aj maketu asteroidu z polystyrénu a preglejky. Testy ukážu, ako robotické ramená dokážu s takýmto nepravidelným objektom manipulovať.

Čaká sa na Trumpa

NASA sa počas prezidentovania Baracka Obamu zamerala práve na asteroidy. Chystala aj ľudskú misiu k jednému z nich. Výdavky vypočítali na asi 1,4 miliardy dolárov a dátum stanovili na rok 2021. S nástupom Donalda Trumpa do Bieleho domu sa však môže všetko zmeniť.

Obama pred šiestimi rokmi zrušil program Georgea W. Busha, ktorý plánoval lety na Mesiac a chcel ísť s vesmírnymi loďami ešte ďalej. Ako prvý logický cieľ, kde ešte ľudstvo nebolo, nanovo stanovili práve asteroidy.

O Trumpových vesmírnych prioritách sa vie málo. Jeho poradca Robert Walker sa vyjadril, že NASA by sa mala zamerať na vzdialenejší vesmír, ale súčasťou plánov by mal zostať návrat Američanov na Mesiac. Hlavným cieľom by mal zostať Mars, ale o asteroidoch sa zatiaľ mlčí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok