Asad vkladá do Trumpa opatrné nádeje, chce pomoc proti terorizmu

TA3 TASR
16.11.2016 07:11

Sýrsky prezident Bašár Asad dúfa, že novozvolený americký prezident Donald Trump bude jeho spojencom v rámci boja proti terorizmu v Sýrii, zároveň ho však zatiaľ hodnotí len veľmi opatrne. Asad sa na Trumpovu adresu vyjadril po prvýkrát od amerických volieb.

Trumpove predvolebné sľuby

Sýrsky prezident povedal, že ak Trump splní svoje predvolebné sľuby v boji proti terorizmu, bude jeho "prirodzeným spojencom". Zároveň však vyjadril isté pochybnosti ohľadne toho, či sa to Trumpovi podarí.

Donald Trump v minulosti povedal, že je "šialenstvom" čeliť naraz aj sýrskym vládnym silám aj militantom z organizácie Islamský štát a vyjadril tiež obavu, že boje v Sýrii by mohli viesť k bojom s Ruskom. "Nevieme povedať nič o tom, čo (Trump) spraví, ale ak... sa chystá bojovať proti teroristom, tak samozrejme budeme (jeho) spojencom, prirodzeným spojencom, akým sme v tomto smere s Rusmi či Iráncami," povedal Asad.

Ďalej uviedol, že Trumpov sľub zamerať sa v Sýrii na boj s militantmi z IS znie "nádejne", otázne však je, či ho naozaj bude vedieť splniť.

Asadove pochybnosti

Obavy v Asadovi vyvolávajú najmä protichodné názory zaznievajúce v rámci americkej administratívy, ale aj tamojšie mainstreamové médiá, s ktorými si Trump podľa jeho slov nemusí vedieť poradiť. Práve preto je zatiaľ v jeho hodnotení len veľmi opatrný.

Washington v Sýrii bojuje proti militantom z IS a ďalším džihádistickým organizáciám, pričom podporuje tamojšie umiernené povstalecké skupiny, ktoré sa však stavajú na odpor aj proti sýrskym vládnym silám, a ktoré samotný Asad označuje za teroristické.

Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu v marci 2011 zahynulo v Sýrii už viac ako 300.000 ľudí. Boje stále neutíchajú, pričom v utorok sa po takmer troch týždňoch relatívneho pokoja povstalcami ovládané štvrte vo východnej časti mesta Aleppa opäť stali terčom náletov vládnych síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok