Ministri Únie riešili, čo znamená pre Európu Trumpovo víťazstvo

TA3 ČTK TASR
13.11.2016 23:40

Ministri zahraničných vecí Európskej únie v Bruseli analyzovali, aké dôsledky bude mať na Európu víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách. Účasť odmietli šéfovia diplomacií dvoch významných členských štátov – Francúzska a Británie. K bojkotu sa pridalo aj Maďarsko a Malta.

Žiadne krízové stretnutie

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák skonštatoval, že atmosféra na stretnutí s partnermi z Únie "bola normálna a nebol dôvod, aby bola napätá". Prevládal podľa neho názor, že nešlo o krízové stretnutie, ale neformálnu diskusiu.

Na otázku, či ministri hovorili aj o konkrétnych ministerských adeptoch v novej americkej vláde, Lajčák uviedol: "Isté mená tu už cirkulujú a to je dôvod, aby sme si povedali, že my nemôžeme len tak sedieť so založenými rukami a čakať, ako sa to vyvŕbi, ale práve dať najavo, aký typ politiky očakávame."

Slovenský minister konštatoval, že Únia by mala povedať, ktoré veci sú pre ňu dôležité a počas prezidentskej kampane v USA boli spochybnené. Spomenul napríklad iránsku jadrovú dohodu alebo klimatickú dohodu z Paríža.

Trump bude frekventovanou témou

Lajčák očakáva, že obranná spolupráca bude v dôsledku víťazstva Donalda Trumpa frekventovanejšou témou. "Dajte si pozor na to, čo si prajete, lebo sa vám to môže splniť. Európska únia hovorí o posilnenej obrane, súčasná administratíva vo Washingtone je trošku z toho nervózna, môže sa stať, že budeme tlačení do oveľa silnejšej obrany, než sme sami predpokladali," vysvetlil slovenský minister.

Na stretnutí chýbali britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý ho označil za zbytočné, a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Slovenský minister priznal, že to bolo určité gesto a neprišli z politických dôvodov. Považuje za prirodzené, že keď celý svet hovorí o prezidentských voľbách v USA, tak o tom diskutujú aj únijní ministri.

Mimoriadne večerné stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ po Trumpovom víťazstve v prezidentských voľbách zvolala hlava únijnej diplomacie Federica Mogheriniová. Naplánovala ho na predvečer pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, kde budú hlavnou témou vzťahy medzi EÚ a Tureckom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok