Trump sľúbil, že vyhostí milióny nelegálnych prisťahovalcov

TA3 ČTK
13.11.2016 19:02

Novozvolený americký prezident Donald Trump prisľúbil, že vyhostí až tri milióny nelegálnych prisťahovalcov zo Spojených štátov. Uviedol to vo výňatku z rozhovoru, ktorý odvysielala americká televízna stanica CBS.

Ploty a múr

"To, čo urobíme, je, že zoberieme ľudí, ktorí sú zločinci, ktorí majú záznam v trestnom registri, ktorí patria ku gangom, ktorí pašujú drogy (...), bezpochyby dva milióny a možno tiež tri milióny (ľudí) a vyhostíme ich, alebo ich posadíme do väzenia. Ale deportujeme ich z našej krajiny, sú tu nelegálne," vyhlásil v relácii" 60 minút", ktorú bude večer miestneho času (v pondelok po polnoci SEČ) vysielať CBS.

Trump sa podľa agentúry AFP vrátil k tvrdému postoju z predvolebnej kampane a tiež potvrdil, že plánuje postaviť múr na hraniciach s Mexikom, aby obmedzil nelegálnu migráciu. Pripustil síce, že niekde by mohli byť "len ploty", ale myslí si, že "múr je vhodnejší""Som v stavebníctve veľmi dobrý," zažartoval realitný magnát, vlastniaci sieť hotelov a luxusných rezidencií.

Mexiko pravdepodobne nezaplatí

Trump v kampani sľuboval postaviť na hranici s Mexikom múr a tiež sľuboval, že prinúti Mexiko, aby túto stavbu plne zaplatilo. Sľuboval tiež vyhostiť dva milióny "kriminálnikov", ktorí bývajú v USA bez dokladov.

Bývalý šéf Snemovne reprezentantov Newt Gingrich, o ktorom sa hovorí ako o budúcom ministrovi zahraničia, tento týždeň naznačil, že Trumpom sľubovaný múr pravdepodobne Mexiko nezaplatí. Následne len potvrdil, že tento návrh bol v kampani "super". Trump sa ujme úradu v januári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok