Parížske Múzeum erotiky dostalo červenú, artefakty rozpredalo v aukcii

TA3 ČTK
10.11.2016 07:44

Múzeum erotiky v Paríži skončilo, pretože sa nedohodlo s majiteľom objektu o ďalšom prenájme. Svoje pikantné artefakty bolo nútené rozpredať v aukcii. Dražba vyniesla asi 450-tisíc eur, čo je vraj trojnásobok oproti pôvodnému očakávaniu.

Parížske Múzeum erotiky dostalo červenú, artefakty rozpredalo v aukcii
ilu foto SITA/AP

Obrazy, plastiky i nábytok

Rôzni záujemcovia si rozobrali viac ako 2000 erotických a pornografických predmetov vrátane nábytku, plastík, sôch, obrazov a kresieb pôvodom z celého sveta. Najdrahšou položkou sa stala impozantná moderná plastika z patinovanej ocele umelca Rodolfa Boccaccia, ktorá znázorňuje ženu v erotickej polohe s robotom, a to za viac ako 38.000 eur. Hodnota diela bola odhadovaná na 7000 až 8000 eur.

Záujem o artefakty malo podľa dražiteľa obrovské množstvo ľudí, ktorí stáli o suvenír zo zanikajúceho múzea, fungujúceho od roku 1998. Vyše 500 záujemcov bolo prítomných priamo v dražobnej miestnosti a 500 ďalších sa aukcie zúčastnilo cez internet.

Prsia Mony Lisy

Viac ako 20.000 eur zaplatil záujemca za kópiu obrazu Autosodomie mladej panny Salvatora Dalího v plochom reliéfe. Úspech mal aj obraz Prsia Mony Lisy od Alexa Varenna, ktorý kopíruje pôvodné dielo Leonarda da Vinciho, avšak s nahou ženou. Predal sa za viac ako 13.500 eur.

V oboch prípadoch to je desaťnásobok odhadovanej ceny. Múzeum stálo v parížskej štvrti Pigalle, kde sa nachádzajú aj erotické obchody a verejné domy.

Témy: erotika
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok