V San Franciscu otvorili najväčšie múzeum moderného umenia v USA

TASR
17.5.2016 10:09

Po trojročnej rekonštrukcii a rozšírení sa počas uplynulého víkendu otvorili brány Múzea moderného umenia v kalifornskom San Franciscu, ktoré je teraz najväčším kultúrnym stánkom svojho druhu v USA.

V San Franciscu otvorili najväčšie múzeum moderného umenia v USA
SITA/AP

Pripomína zaoceánsku loď

Múzeum je trikrát väčšie ako v minulosti, pričom disponuje výstavnou plochou s rozlohou 16.000 metrov štvorcových, čo je o 40 percent viac ako v prípade Múzea moderného umenia v New Yorku.

Foyer inštitúcie s monumentálnym dielom Richarda Serru Sequence a galéria s dielami Alexandra Caldera, ktoré sú umiestnené na dvoch najnižších poschodiach, budú prístupné aj v budúcnosti bezplatne.

Väčšinu z rozpočtu v objeme 305 miliónov dolárov (v prepočte takmer 270 miliónov eur) investovali do desaťposchodovej novej hlavnej časti múzea pripomínajúcej zaoceánsku loď, ktorá je dielom americko-nórskej architektonickej dielne Snohetta.

Ponúka  tisícky diel

Múzeum dostalo pri príležitosti slávnostného znovuotvorenia do daru viac ako 3000 umeleckých diel; presnejšie ide o pôžičky od súkromných zberateľov. Múzeum aktuálne ponúka obdivovateľom výtvarného umenia 1900 diel na celkovo 19 výstavách, píše agentúra DPA.

Miestne médiá upozornili na dva zásadné rozdiely medzi oboma veľkými múzeami moderného umenia v New Yorku a v San Franciscu. Podľa nich kladú v kalifornskej inštitúcii väčší dôraz na prezentáciu prác umelkýň na rozdiel od newyorskej mužskej dominancie zastúpených výtvarníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok