Začne sa festival horských filmov, Barabáš predstaví nosičov

TA3 TASR
7.11.2016 12:11

Štvoricu horských nosičov staršej generácie, ktorí prišli do Vysokých Tatier na konci 60. rokov minulého storočia, predstaví na tohtoročnom festivale dobrodružných filmov HoryZonty v Trenčíne slovenský dokumentarista Pavol Barabáš.

Začne sa festival horských filmov, Barabáš predstaví nosičov
HoryZonty

Miesto na slobodný život

Dokument nazvaný Sloboda pod nákladom prinesie príbeh ľudí, ktorí hľadali miesto, kde by mohli slobodne žiť.

"Byť schopný robiť toto remeslo, znamená byť schopný zamilovať si námahu, bolesť i samotu. Vyniesť náklad hore nepomôže titul, konto v banke, ani konexie. Nič z toho v horách nepomôže. Iba pokora. Tá je potrebná na prežitie praobyčajnej ľudskej spokojnosti. Nosičský život naučí, že čo si človek naloží na chrbát, musí doniesť do cieľa," povedal Barabáš.     

O tom, že povolanie nosiča nie je len remeslo, ale i boj so sebou samým, vie skúsený filmár svoje. "Ako študent som nosil na Zbojnícku chatu. V Tatrách som strávil niekoľko fantastických sezón," spomína dokumentarista, ktorého rodná Bošáca, kraj dobrej slivovice, naučil na svet pozerať veselými očami. Film zároveň upozorňuje na fakt, že Vysoké Tatry sú miestom posledných vysokohorských nosičov v Európe.

aaa_0a000002-614f-7c75.jpg

Od štvrtka v Trenčíne

Tí, čo si chcú vyskúšať nosičský chlebík, dostanú na HoryZontoch príležitosť. Podľa riaditeľky festivalu Márie Dutkovej organizátori aj tento rok pripravili pre verejnosť v rámci sprievodných podujatí súťaž v nosení pivného suda na nosičskej krošni. "Nosiť sa bude už tradične vo festivalovú sobotu na Farských schodoch v Trenčíne. Pre mužov sme pripravili 50-litrový pivný sud, na ženy čaká 30-litrový sud," prezrádza hlavná organizátorka, ktorá ani teraz nezabúda na deti. "Pre tie budú pripravené náklady primerané ich veku a fyzickej stavbe," doplnila.     

Festival dobrodružných filmov HoryZonty sa uskutoční od 10. do 12. novembra v Kine Hviezda a Klube Lúč v Trenčíne. Podujatie sa koná aj vďaka podpore mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Audiovizuálneho fondu, PwC Nadačného fondu v Nadácii Pontis, Subaru, Marius Pedersen, Sesvanderhave, MCD, Odes, Geostat a ďalším.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok